Túl későre kerülne a napfelkelte és a napnyugta.

Floridában arra készül a törvényhozás, hogy egész évben a nyári időszámításhoz igazodjanak. Az állam vallásos zsidó közössége ellenzi ezt a lépést, és megpróbálja lebeszélni a kormányzót a rendelet aláírásáról.

Az ortodox közösségeket összefogó Agudath Israel szervezet felvette a kapcsolatot a floridai törvényhozókkal, és elmagyarázták a számukra, hogy az úgynevezett “napfényvédelmi törvény” bevezetése milyen problémák elé állítaná a vallásukat gyakorló zsidókat. Moshe Matz rabbi, az Agudath Israel floridai vezetője felkérte az államban működő zsidó intézményeket és szervezeteket, hogy csatlakozzanak a küzdelmükhöz, és tiltakozzanak Rick Scott kormányzónál.

A floridai törvényhozás elsöprő többséggel fogadta el az új szabályozást, mely már csak Scott aláírására, valamint a washingtoni kongresszus jóváhagyására vár. A törvény elsősorban az állam fő bevételét jelentő turizmus további fejlesztését segítené elő, hiszen egy világos órával megnőne az aktívan eltölthető idő hossza.

A vallásos zsidók számára azonban éppen ez jelenti a problémát: az állandó nyári időszámítás miatt az év egy jelentős részében nagyon késői időpontra esne a napfelkelte – a késői napnyugtáért cserébe. A zsidók reggeli imájának időpontja pedig a napfelkeltétől függ. Bizonyos idővel a napfelkelte előtt nem lehet felvenni tfilint és a tálitot, és nem lehet imádkozni. Sokak igyekeznek úgy időzíteni a reggeli imádkozást, hogy a főimát, az Ámidát éppen a napfelkeltekor mondják el, mert ez számít erre a legalkalmasabb időpontnak.

Amennyiben a napfelkelte csak későn, például reggel 8 vagy 9 óta körül történik, akkor az megnehezíti a munkába és iskolába járást. Ezen felül a sábát is egy órával később érne véget, ami a nyári hónapokban jóval nehezebbé tenné a szombat estére kinyitó zsidó üzletek életét.

Az amerikai keleti időzóna nyugati végén elhelyezkedő városok, mint az ohioi Cleveland vagy az indianai South Bend városában már most is sok gondot okoz a helyi zsidó közösségeknek a késői napfelkelte és naplemente.

Az Egyesült Államokban 1966-ban hoztak törvényt arról, hogy minden államnak azonos napon kell váltani az időszámítások között. Ez alól mindeddig csak Hawaii és Arizona állam egy része kapott felmentést, s hozzájuk csatlakozna most Florida is.

zsido.com

Forrás: Arutz7