A katasztrófa sújtotta területre helikopterrel juttatták el a segélycsomagokat.

Kóser étellel látták el a Florence hurrikán által sújtott otthonok lakóit a Chabad mozgalom önkéntesei – közölte az Arutz Sheva. Az Észak-Karolinában fekvő Wilmingtonban pénteken csapott le a vihar, eddig 35 ember esett áldozatul, és egyes becslések szerint a kár mértéke akár a 17 milliárd dollárt is elérheti.

A csaknem 1000 fős wilmingtoni zsidó közösség vezetője, Moshe Leiblich rabbi telefonon kért segítséget a Charlotte-ban lévő Ohr HaTorah zsinagógától. Yossi Groner rabbi azonnal intézkedni kezdett és csaknem 70 kilogrammnyi kóser étel eljuttatásában segédkezett.

Az ételcsomagokat elsőként kamionnal próbálták meg a helyszínre szállítani, ám a hatóságok túl kockázatosnak látták ezt a megoldást a veszélyes útviszonyok miatt. Végül Groner rabbi fia vetette fel az ötletet egy helikopter-szerelő barátjának, aki segített eljuttatni a wilmingtoni repülőtérre az ételt.

A főként csirkehúst és tejtermékeket tartalmazó csomagoknak köszönhetően a hurrikán sújtotta területen élő zsidóság nem maradt kóser étel nélkül. „Hatalmas és valós segítséget jelentett” – mondta Leiblich rabbi háláját kifejezve a médiának adott nyilatkozatában.

zsido.com