Úgy tűnik, nem ússza meg az argentinok megfenyegetését.

A Moszkvában rendezett 68. FIFA Kongresszus jelentős többséggel (82% igen és 16% nem szavazattal) elutasította Dzsibril Rádzsub, a Palesztin Labdarúgó Szövetség (PFA) elnöke és az iraki és algériai szövetség által beadott indítványt, mely szerint felfüggesztés jár minden olyan országnak, melyet az emberi jogok megsértésével vádolnak meg. Rádzsub természetesen Izrael tagságát szerette volna megszüntetni. A FIFA vezetősége jelezte, hogy alapszabályuk mindig is tartalmazta ezt a kitételt, így a PFA kérése felesleges.

A FIFA ezen felül közölte az Izraeli Labdarúgó Szövetséggel, hogy kérésüket megalapozottnak találta, és fegyelmi eljárást indít Rádzsub ellen, amiért gyűlöletkeltő kampányba kezdett a végül lemondott argentin-izraeli barátságos mérkőzés ellen. Rádzsub többek között Messi mezének elégetésére biztatta a palesztinokat, Izraelt pedig a náci Németországhoz hasonlította. A nyilatkozat után számos argentin játékost fenyegettek meg különböző muszlim terrorcsoportok, a focistákat és családjaikat is megtorlással riogatták, amennyiben sor kerül a Jeruzsálembe tervezett meccsre.

„Szövetségünk nagyon súlyosan ítéli meg azokat a brutális szóbeli és fizikai fenyegetéseket, melyekkel a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnöke zsarolta az argentin játékosokat. Elnökünk levelet küldött Gianni Infantinónak, a FIFA elnökének, melyben a labdarúgókat fenyegető személyek megbüntetését kérte, akik miatt nem jöhetett létre a barátságos mérkőzés” – áll az Izraeli Labdarúgó Szövetség (IFA) közleményében.

Ofer Ejni, az IFA elnöke kijelentette: ” A megszokott rituálét láthattuk Rádzsubtól. Ismét megpróbálta rávenni a FIFÁ-t, hogy Izrael és az izraeli csapatok elleni intézkedést hozzon. Erőfeszítéseinknek köszönhetően sikerült megértetnünk a FIFA döntéshozóival, hogy mi a valódi szándék a látszólag ártatlan kezdeményezés mögött, illetve, hogy az ezért felelős személy már minden határon túlment. A FIFA jó barátunk, így Rádzsub rendre kudarcot vall. Az izraeli labdarúgás továbbra is a nemzetközi közösség része marad, és Izrael a jövőben is élvezheti a FIFA támogatását”.

Miri Regev izraeli sportminiszter is örömét fejezte ki az ügy kapcsán: „Remélem, hogy a fegyelmi eljárás végén Rádzsub piros lapot kap a szövetségtől, és hazaküldik. Terroristáknak, akik pozíciójukat politikai ügyek előmozdítására használják fel, és akik megkérdőjelezik Izrael létjogosultságát, nincs helye. Rádzsub csatatérré változtatta a focipályát. Az argentinok Jeruzsálemben akartak játszani, a FIFA is Jeruzsálemben akarta ezt a mérkőzést. Aki azt állítja, hogy Jeruzsálem és nem a terrorfenyegetettség volt a mérkőzés lemondásának oka, jobban teszi, ha bocsánatot kér.”

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás