A gyertyagyújtás előtt Rónai Egon műsorvezető beszélt a közönséghez.

Idén már 20. alkalommal ünnepli a hanukát a Nyugati téren az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A hanukai gyertyagyújtással a Makkabeusokra emlékezünk, akik győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. A nyilvános gyertyagyújtással a zsidó közösség célja az, hogy megossza a fény ünnepét mindenkivel. Az ünnepség ötödik estéje nagyon sok érdeklődőt vonzott. Őket Köves Slomó köszöntötte.

Az EMIH vezető rabbija megtisztelőnek nevezte, hogy immár 20. alkalommal ünnepelnek együtt zsidók és nem zsidók. Köves Slomó felidézte, hogy nemrég a Honvédelmi Minisztériumnál volt hivatalos egy ünnepi rendezvényen, ahol a katolikus tábori püspök külön megemlítette, hogy nem csak a karácsony közeleg, hiszen „zsidó barátaink a hanukát ünneplik a napokban.” A rabbi szerint ezek a fejlemények a Nyugati téri nyilvános ünneplésnek is köszönhetők. Köves Slomó annak jelentőségét is hangsúlyozta, hogy ma már  szabadon lehet hanukát ünnepelni.

A rabbi beszédét követően Rónai Egon lépett a mikrofonhoz, aki mindenekelőtt köszönetet mondott a meghívásért. Az ATV műsorvezetője elmondta, hogy keresztény emberként jött el, de a szívében zsidónak is érzi magát. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a zsidóság az egyik legerősebb alap a keresztény hithez – jelentette ki. Másrészt viszont annak is köszönhető, hogy az egyik nagymamája zsidó férfihez ment hozzá a 2. világháború alatt – tette hozzá.

Rónai Egon elmondta, hogy a családjából sokan meghaltak a holokauszt alatt, de hála Istennek a nagyanyai ág túlélte, ezért ünnepelhet most ő is itt.

A népszerű műsorvezető is kifejtette, mennyire fontosnak tartja, hogy zsidók és nem zsidók együtt ünnepelhetnek a Nyugati téren és szabadon. Nagyon fontos egymás tisztelete és a szeretet hirdetése. Ebben segít hanuka ünnepe – fejezte be beszédét, mindenkinek boldog hanukát kívánva.

zsido.com