Rangos díjjal jutalmazták Prága egyik legismertebb zsinagógájának rekonstrukcióját és az ott berendezett új állandó kiállítást.

A Spanyol Zsinagóga a cseh főváros legdíszesebb zsinagógája. Az épület felújítása a Gloria Musaealis National Museum Competition keretében különdíjat kapott, kategóriájában 25-en pályáztak.  A versenyt a cseh kulturális minisztérium és múzeumokat tömörítő szövetségek szervezték – írja a jewish-heritage-europe.eu.

Miután 18 hónapig zárva volt a nagyközönség előtt, a Spanyol Zsinagóga tavaly december 16-án nyitott újra, kibővített helyiségekkel és újonnan tervezett állandó kiállítással, amely audiovizuális anyagokat és interaktív technológiát használ.

A projekt költségei “több tízmillió koronát” tettek ki – közölte a múzeum. A rekonstrukció újabb 600 négyzetméternyi kiállítóteret hozott létre, a galériára akadály mentesítve lehet feljutni.

Az új állandó kiállítás, amelynek címe “Zsidók Csehországban a XIX.-XX. században”, a zsidók történetére összpontosít, és az előző, 1998-as kiállításra épül, illetve most már annak helyébe lép. Egyedülálló, zsidósághoz köthető tárgyakat, dokumentumokat, filmeket és fényképeket mutatnak be.

A Spanyol Zsinagógát 1868-ban építették a helyi reform gyülekezet számára a XII. századi Altschul (régi zsinagóga) helyén. A “spanyol” elnevezést az Alhambra ihlette, mór stílusú belsőépítészeti elemek miatt kapta.

Kép: jewish-heritage-europe.eu