Az izraeli kormány renováltatta azt az egy évvel ezelőtt megrongált emlékművet, mely egy katonai gyakorlat izraeli áldozatai előtt tiszteleg. Az izraeli légierő hat katonája egy helikopter balesetben vesztette életét a Kárpátok csúcsai felett 2010-ben, Brassó közelében.

A munkálatokat az izraeli védelmi minisztérium és a bukaresti izraeli nagykövetség végeztette el. A román kormány utat épített az emlékműhöz, hogy könnyebben meg lehessen közelíteni.

Az emlékművet tavaly gyalázták meg ismeretlen tettesek. Horogkereszteket és egy “disznók vagytok” feliratot festettek rá.

A meggyalázott emlékmű

“Az emlékműgyalázás szörnyű és alávaló jelenség, mellyel Izraelben is szembesülnünk kell. A vandálok olykor szórakozásból, máskor szándékosan okoznak kárt, de minden alkalommal mély fájdalmat okoznak a gyászoló családtagoknak. A családnak gyakran az emlékmű az egyetlen dolog, ami a gyermekük után maradt.” – mondta Eli Ben-Sém, az elesett katonák emlékét ápoló Jád Lebánim szervezet vezetője. “Büszkeséggel tölt el, hogy a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az izraeli hadsereg számára fontos volt az emlékmű helyreállítása.” – tette hozzá.

Az emlékműállítás mellett Simon Peresz akkori államelnök részvételével emlékeztek meg az áldozatokról a bukaresti nagyzsinagógában. 2011-ben pedig egy olyan kétszáz éves, romániai tóratekercset adományoztak a légierő Tel-Nofban fekvő bázisának, melyet az egykori diktátor, Nicolae Ceausescu hagyatékában találtak.

A megemlékezés résztvevői

A tragikus baleset 2010. július 26-án történt, amikor az izraeli légierő CH-53-as helikoptere nekicsapódott egy hegyoldalnak. A teljes személyzet – négy pilóta, két technikus, egy tiszt – és a román légierő egy megfigyelője életét vesztette. A repülés az izraeli és a román légierő közös, Kék Ég -2010 nevű hadgyakorlatának volt a része, és a nehéz terepen, alacsony repülési magasságban végrehajtott mentési feladatokat gyakorolták.

A felújított emlékmű

A felújítás befejezése után a gyászoló szülők és a Jád Lebánim munkatársai rögtönzött megemlékezést tartottak kétszáz fő jelenlétében.

Forrás: Ynet