A faluházként használt épület kívül-belül megújult, korszerűsítették a fűtési rendszert is, napelemekkel egészítették ki az energiaellátást és szigetelték a falakat.

A Bács-Kiskun megyében található Apostagon 1760 körül telepedtek le zsidók. Első imaházukat a XVIII. század végén építették fel, amely 1820-ban, az egész falut felemésztő tűzvészben leégett. 1822-ben új, tágas zsinagógát emeltek az akkor már mintegy 600 lelket számláló közösség tagjai – írja a település oldala.

Építészettörténeti szempontból kiemelkedő fontosságú ez az épület, az országban ma fennálló 150 zsinagóga közül mindössze 30 áll műemléki védelem alatt, ezek sorában az apostagi a legfontosabbak közé tartozik. 1987-ben történt helyreállítása óta faluházként működik.

A tekintélyes európai örökségvédelmi oldal a jewish-heritage-europe.eu arról számolt be, hogy hamarosan végeznek az egykori zsinagóga alapos felújításával. A munka február végén kezdődött és a járvány idején, szigorú intézkedések mellett zajlott, így júliusra várható az átadás.

Az épület kívül-belül megújult, korszerűsítették a fűtési rendszert is, napelemekkel egészítették ki az energiaellátást és szigetelték a falakat. A projektre csaknem 40 millió forintot költöttek, ebből valamivel több mint 32 millió származott uniós forrásból, a fennmaradó részt az önkormányzat adta. Az épület kiállítások, koncertek színhelye, valamint  minden nap megtekinthető az épületben található Nagy Lajos emlékkiállítás.

Kötelességünk megőrizni ezt a gyönyörű épületet gyermekeink és unokáink számára – mondta a település polgármestere Zakar Zoltán a portálnak.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu