Határokon átnyúló temető felújítás fejeződött be nemrég Csehországban és Lengyelországban, de nem sokkal később már vandálok jártak az egyik helyszínen.

A cseh Osoblaha és a közeli lengyel Biala zsidó temetőjét tették rendbe a közelmúltban, túlnyomórészt az Európai Unió finanszírozásában – számol be a jewish-heritage-europe.eu. Jaroslav Klenovsky, aki a Cseh Zsidó Közösségek Szövetsége részéről a projektet felügyelte azt nyilatkozta, hogy Osoblahában hat sírkövet rongáltak meg júliusban, mindössze három héttel a felújítás befejezése után. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

A két temetőt a XVII. században nyitották meg, 15 kilométerre fekszenek egymástól a mai cseh-lengyel határ két oldalán. A felújítás teljes költsége 68 ezer euró volt, ebből 55 ezret állt az EU. A két temető között turistaút is kiépült, keresztül a két ország határán és új tájékoztató táblák is kikerültek.

A sziléziai Osoblaha német neve Hotzenplotz volt, a középkortól a XX. század elejéig jelentős zsidó közösség lakta. Neobarokk zsinagógája 1808-ban épült, 1933-ban bontották le, amikor már csak egy zsidó élt a településen. Temetője egyedülálló, a sírkövek a sziléziai sírkőfaragó művészet különleges alkotásai. Nagyjából 413 maradt meg, a legkorábbit a XVII. század végén állították. A bialai temető hasonló stílusú csak nagyobb, ott 900 sírkő lehet jelenleg.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu