Önkényuralmi rendszer előkészítésében résztvevő személyekről a törvény szerint nem lehet közterületet elnevezni. A nagyon rafkós kecskeméti önkormányzat azzal a trükkel akarja kijátszani a törvényt, hogy Nyirőről Nyírőre változtatja az elnevezést – írja az Index.

Cikkében az Index felidézi, hogy a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) még január végén kereste meg a Bács-Kiskun Megyei és a Pest Megyei Kormányhivatalokat, mert Kecskeméten és Szigetszentmiklóson egyaránt Nyirő József nevét viseli egy-egy utca, illetve köz. Ami nem felel meg a törvénynek, amely kimondja, hogy közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.  „Márpedig a Szálasi-kormányt a Nagynémet Birodalomba is követő író a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint is tevékeny részt vállalt önkényuralmi rendszer fenntartásában, így nevének közterület-elnevezésként való felhasználása törvényileg tilos” – írta akkor a TEV.

Szigetszentmiklóson hamar döntöttek a névváltoztatásról.

Az Index tudósítása szerint viszont Kecskeméten úgy döntöttek, hogy lényegében megtartják az eredeti elnevezést, ám a közterület neve ezentúl nem Nyirő József íróra, hanem Nyírő Gyula orvosra fog utalni.

A Tett és Védelem Alapítvány a hírt ironikusan úgy kommentálta, hogy a névváltoztatást üdvözlik, de remélik, hogy Horthy István gépészmérnök, esetleg Rákosi Béla rendőrorvos nem fog hasonló megtiszteltetésben részesülni.