A járvány visszaszorulásának köszönhetően megint piknikkel és utcabálokkal ünnepeltek az izraeliek.

Izrael függetlenségét 1948. május 14-én kiáltották ki a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezésével és aláírásával, a zsidó naptárhoz igazodva az évforduló ebben az évben csütörtökre esett.

Tavaly országos zárlat volt az új koronavírus okozta járvány miatt, idén azonban a kellemes kirándulóidőben ismét fölkerekedett az ország népe, hogy a házak kertjeiben vagy a parkokban családi-baráti piknikkel és hússütéssel ünnepeljenek.

Délelőtt a több évtizedes szokásoknak megfelelően a legkiválóbb katonák vehették át a kitüntetésüket Reuven Rivlin jeruzsálemi rezidenciáján, majd az ország legészakibb pontjától, Kirját Smonától, a legdélebbi Eilatig öt csoportban légi parádét tartottak a városok és a falvak fölött a légierő harci gépei.

Idén ismét közönség előtt rendezték meg az ünnepségeket megnyitó hagyományos jeruzsálemi gálaünnepséget szerda este, amelyen jelentős szerepet kapott a koronavírus elleni védőoltás. A zászlóvivők vakcinát beadó injekciós tűt formáltak, s videóüzenetben szólt a részvevőkhöz a görög zsidó származású Albert Bourla, az Izraelt oltással ellátó Pfeizer gyógyszergyártó vállalat vezérigazgatója is.

A jeruzsálemi gála után számos városban rögtönzött utcabálokat tartottak, felszabadultan ünnepelve az ország születésnapja mellett a járvány visszaszorulását, a korlátozások szinte teljes feloldását is.

MTI/zsido.com