Erre szokták mondani, hogy pedig elsőre biztos jó ötletnek tűnt.

Néhány héttel ezelőtt nagy vihart kavart Izraelben az a jelenet, mely Bát Jám városának vasútállomásán zajlott. Egy vasúti dolgozónak öltözött férfi útját állta a szerelvényhez igyekvő háredi utasoknak, és nem akarta felengedni őket a kocsikba.

“Háredieknek tilos a felszállás” – közölte velük. Némi kiabálás és filmezés után vasúti dolgozók kényszerítették távozásra a férfit. Mindenki biztos volt benne, hogy egy újabb olyan provokációt láthatott, melynek célja, hogy a háredi közösséget a koronavírus terjesztőinek tüntessék fel. Hasonló inzultusokra sor került már Izraelben, Angliában és az Egyesült Államokban is.

Az eset kapcsán számos politikus fejezte ki a tiltakozását és az Izraeli Vasút is elhatárolódott a provokációtól. Élijáhu Hászid, az askenázi háredieket tömörítő Egyesült Tóra Judaizmus párt képviselője a Kneszetben követelte a vasúttársaság elmarasztalását, amiért az egyik munkavállalója a hárediek ellen uszított.

Miri Regev közlekedési miniszter a következőt fűzte a botrányhoz: “Sokkoló volt látni a vasútállomáson történt szörnyű és felháborító esetet. Az efféle kijelentéseknek és viselkedésnek nincs helye az én irányításom alatt. Figyelemmel követem az ügy kivizsgálását”.

A vasúttársaság szintén közleményt adott ki: “Az esetről készült felvételen látható, amint egy sárga mellényt viselő férfi áll a peronon, és sértő megjegyzéseket tesz az utasok egy részével kapcsolatban. Fontos kijelentenünk, hogy a vasúti dolgozót imitáló férfi valójában nem áll az sem az Izraeli Vasút, sem annak alvállalkozóinak alkalmazásában. A vasút dolgozói eltávolították a férfit a peronról, társaságunk pedig rendőrségi feljelentést tett az elkövető ellen”.

Nem sokkal később kiderült azonban, hogy egészen más ügy áll a történtek hátterében. A provokátort ugyanis nem más bérelte fel, mint Izrael legnagyobb háredi városa, a Tel-Aviv közelében fekvő Bnéj-Brák vezetése. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az egész központi területet átszelő metróhálózat tervére, melynek nyomvonala – állításuk szerint – nem érinti majd Bnéj-Brákot. A városvezetés szerint ez egyértelmű diszkrimináció a háredi közösséggel szemben. “Kérjük a közlekedési minisztert, hogy javítsa ki az épülő metróhálózat jelentette szörnyű igazságtalanságot, máskülönben kénytelenek leszünk minden eszközt megragadni, hogy megakadályozzuk Bnéj-Brák leválasztását a központi területről” – írták Regevnek.

Annak érdekében, hogy nyomatékot adjanak szavaiknak, a városvezetés egy marketingcéget bízott meg a tiltakozó akció megtervezésével és kivitelezésével, az általuk benyújtott tervet pedig elfogadták.

Az otromba tiltakozás azonban nem érte el a célját, és számos kritikát vont maga után. Ezek hatására Ávráhám Rubinstein, Bnéj-Brák polgármestere hivatalos közleményben kért bocsánatot: “Elnézést kérek a történtek miatt, és különösen sajnálom az Izraeli Vasút dolgozói és a Közlekedési Minisztérium jó hírnevén esett csorbát”.

Az új fejleményt Miri Regev sem hagyta szó nélkül: “Bnéj-Brák vezetésének viselkedése botrányos. Visszataszító és cinikus módon tapostak a háredi közösség becsületébe, továbbá megrágalmazták és rossz színben tüntették fel a vasúti dolgozókat”.

A Gus Dán területén, azaz Tel-Aviv vonzáskörzetében épülő 145 km hosszú metróhálózat három vonala 109 állomáson keresztül halad majd át, 24 települést érintve. A vádak ellenére az egyik vonal érinti majd a 190 000 embernek otthont adó Bnéj-Brákot is.

A beruházást felügyelő állami vállalat közleményt adott ki, melyben cáfolta a polgármester vádjait: “Az a kijelentés, hogy a metró elkerüli majd Bnéj-Brákot, hamis. Három metróállomás épül a városban, továbbá létesül egy villamosvonal is, mely átszeli majd az egész települést”.

zsido.com

Forrás: Arutz7