Egy új törvény alapján a hallgatók vallási okokra hivatkozva kérelmezhetik a vizsgaidőpontok megváltoztatását.

Nem kötelezhetőek a vallásos diákok arra, hogy szombaton vagy a tradícióik alapján munkavégzést tiltó napokon kelljen vizsgákon részt venniük Brazíliában – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából. A zsidó hallgatóknak így nem kell a vallási szabályok és az egyetemi tanulmányok között választaniuk olyan ünnepek idején, amikor a Tóra nem engedi meg számukra a munkavégzést.

Az új szabályozás értelmében, ha brazil diákok vallási okokból hagynak ki vizsgát vagy órát, akkor biztosítani kell számukra egy másik időpontot, vagy olyan alternatív megoldást, amivel pótolhatják az elmaradt számonkérést.

A törvényt Brazília új elnökének, Jair Bolsonarónak a jóváhagyásával iktatták be múlt héten és 60 nap múlva lép érvénybe. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a jobboldali politikus közel-keleti politikáját erős Izrael-barátság jellemezte eddig is, a beiktatása után pedig Benjamin Netanjahu izraeli elnök társaságában egy helyi zsinagógában tett látogatást.

A döntést Fernando Lottenberg, a Brazil Izraelita Szövetség elnöke is méltatta, és kiemelte az adventista egyház szerepét is, amely szintén – vallási okokból – a szombati tevékenységek hivatalos felfüggesztése mellett kampányolt.

zsido.com

Kép forrása: Canadian Times

Megszakítás