A délkelet-lengyelországi város elhagyatott épülete kulturális központként lett újranyitva, ahol bemutatják a II. világháború előtti sokszínű világot.

Wojslawice településen és két másik faluban kiállítás mutatja be, hogyan éltek egykoron egymás mellett zsidók, ortodox és katolikus keresztények. Az EU és a helyi fejlesztési alap finanszírozott projektre 900 ezer eurót költöttek – írja a jewish-heritage-europe.eu.

A zsinagóga 1890 és 1903 között épült, a háború idején a német megszállók tönkretették, a belseje szinte teljesen elpusztult. Később gabonaraktár lett, 30 évvel ezelőtt tették először rendbe, hogy az önkormányzat könyvtára, konferenciaterme legyen. Az egykori női galérián időszakos kiállításokat rendeztek.

Az új állandó kiállítás a megújult térben mutatja be a környéket egykor meghatározó és egymás mellett élő kultúrákat. Az 1921-es népszámlálás adatai szerint Wojslawice lakói közül 835 vallotta magát zsidónak, 1187 katolikusnak, 444 pravoszlávnak és találtak még 3 evangélikust is.

A városban állt egy régebbi zsinagóga is, amit a XVIII. század végén építettek, ez az új zsinagóga elkészülte után zsidó iskola lett. Ez is megrongálódott, a háború után malom lett, végül a ’70-es években lebontották.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu