„Szeretet nélküliek és közömbösek voltunk, amikor segíteni kellett volna, és sokan, nagyon sokan voltak azok a magyarok, akik a rosszat választották a jó helyett, a szégyenteljest a becsületes helyett” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, Budapesten azon a megemlékezésen, amit a Kozma utcai zsidó temető első világháborús hősi parcellájának felújítása, és az első világháborús zsidó hősök előtti tisztelgés alkalmából tartottak.

Az első világháború idején több száz zsidó katonát temettek el a Kozma utcai zsidó temető több parcellájában. A teljes 12. parcella és a 32. parcella egyes sírjainak – összesen több mint 300 sír – felújítását a Honvédelmi Minisztérium végezte a Nemzeti Örökség Intézetének szakmai felügyelete mellett.

A kormányfő felidézte, hogy az első világháborúban a magyar hadsereg még származásra való tekintet nélkül biztosította katonái előmenetelét. Két és fél évtized múlva azonban már csak a munkaszolgálat, és a haláltábor jutott a zsidó lakosságnak, annak ellenére, hogy a magyar zsidóság első világháborús áldozatvállalásának komoly szerepe volt 1914-1915 telén Magyarország területének megvédésében.

A miniszterelnök ezért erkölcsi kötelességnek nevezte a még létező első világháborús katonasírok felkutatását és egy olyan adattár létrehozását, amely „megőrzi az elesett katonáink nevét. Mint mondotta: felfoghatatlan az az út, amely az első világháború hősi magyar zsidó bajtársiasságától a koncentrációs táborokig vezetett. Felfoghatatlan az is, hogy a második világháború után volt Magyarországon olyan politikai rendszer, amely még az emlékét is el akarta törölni „az itt eltemetett katonáknak.

A megemlékezésen Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke is felszólalt, kiemelte, hogy a magyar zsidóság évszázadok óta a magyar nemzet része, ezért kegyelettel emlékezik azokra a zsidó hősökre, akik életüket adták a magyar hazáért. Az ünnepségen megjelent Boross Péter volt miniszterelnök is, valamint Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI