A régi megfigyelés újra beigazolódni látszik: a terror azzal is nyer, hogy az emberek rettegni kezdenek egymástól. Az Izraelben történt terrortámadások után készült kutatás szerint ugyanis az országban élő zsidók és arabok potenciális ellenséget látnak a másikban.

Az izraeli zsidó válaszadók 33 százaléka szerint a legtöbb, 8 százaléka szerint pedig minden izraeli arab támogatja a közelmúlt terrorcselekményeit. Jelenleg a megkérdezetteknek mindössze 19 százaléka vélekedik úgy, hogy „csak az arabok kisebbsége támogató, a többség elítéli” a terrorcselekményeket.

Mindeközben egyre kevésbé érzik biztonságban magukat az izraeli arabok a zsidó közösségekben, 65 százalékuk legalábbis ezt állítja. Az sem biztató az Izrael államhoz való lojalitás szempontjából, hogy 41 százalékuk úgy érzi, a Kneszet arab tagjai nem képviselik őket.

Az elmúlt hetek eseményeinek következtében tízből hat izraeli zsidó már egyetértene az izraeli arabokat sújtó gazdasági bojkottal.

Módszertan: 503 magát zsidónak valló és 304 magát arabnak valló izraeli állampolgárt kérdeztek meg, a hibahatár az előbbi körben így 4,3%, míg utóbbi körben 5,2%.