Egyre nagyobb szerepet kapnak Izraelben azok az okostelefonos applikációk, amelyek a rakétatámadásokra figyelmeztetnek. A riasztáson túl közösségépítő szerepük is van – mondja a szakértő.

A múlt héten a Hámász terrorszervezet 500 rakétát lőtt ki Gázából izraeli civilekre. A Vaskupola rengeteget megsemmisített közülük, ám több rakéta   izraeli településen csapódott be. Ahogy arról beszámoltunk a szirénák még a Holt-tenger mellett fekvő Éjn Gedi környékén is megszólaltak, amire eddig nem volt példa.

A Red Alert nevű telefonos alkalmazást a 2014-es gázai hadművelet idején kezdte el fejleszteni egy cég. Valaki azért használja, mert a fenyegetett terülten él, valaki pusztán szolidaritásból – derül ki a jta.org cikkéből. A portálnak nyilatkozott egy Amerikából Izraelbe költözött férfi is, aki elmesélte, hogy az Egyesült Államokban élő fia is használja, hogy lássa, biztonságban van-e családja. Kollégáinak el kellett magyaráznia, mit jelent a munkaidejében megszólaló riasztás: akkor éppen Izraelben veszélyben vannak a polgárok.

Az ilyen alkalmazások úgy működnek mint a korábbi időkben a harangok: nem csak a konkrét veszélyre figyelmeztettek, hanem egységbe kovácsolják az embereket – magyarázza Paul Frosh a Héber Egyetem professzora. Frosh szerint egy ilyen applikáció folyamatos üzemeltetése valóban állandósíthatja a szorongást, de még érdekesebb, hogy az emberek ezt önként megteszik, ami szintén a szolidaritásra vezethető vissza.

Az alkalmazás olyanoknak is segít, akik hallássérültek, így nem érzékelik a szirénák jelzését. A hadsereg és a kormányzat hivatalosan nem támogatja, de nem is tiltja, hogy ezek az applikációk a nyilvánosan elérhető katonai oldal adatait használják.

zsido.com

Kép: jta.org