Mordecháj Ben Dávidot, eredeti nevén Mordechai Werdygert a zsidó zene királyaként is ismerik. Zenéjében a hagyományos hászid dallam- és gondolatvilág keveredik a modern zene népszerű elemeivel. Az MBD-ként is ismert énekes a napokban váratlan tettével került a hírekbe.

MBD dalai a lélekhez szólnak és spirituálisan felemelők. Szövegei elsősorban a héber nyelvű imákon, bibliai szakaszokon és a vallásos költészet elemein alapulnak, más, angol, jiddis, vagy héber nyelvű dalai pedig vallásos témákat érintenek, például a szombatról, vagy a megváltás utáni vágyakozásról szólnak.

Nemrég egy Izraelben adott koncertjén többször felszólította a közönséget, hogy hagyják abba a dohányzást. Amikor az „Áná melech málchéj hámláchim” kezdetű, közkedvelt dalát énekelte, hirtelen félbehagyta a dalt, és felszólított egy jelenlevőt, hogy hagyja abba a dohányzást, vagy elhagyja a színpadot. A nézők elmondása szerint ez már a többedik felszólítás volt, mivel a közönség soraiban többen is dohányoztak. Az énekes ezek után nem sokat teketóriázott, „lájlá tov” – jó éjszakát, mondta héberül, és a közönség hitetlenkedő moraja által kísérve lesétált a színpadról.

Az internetes kommentelők többnyire dicsérték az énekes határozottságát és ellentmondást nem tűrő kiállását, bár voltak, akik kifogásolták, hogy miért nem a biztonsági őrök intézkedtek inkább, hogy MBD folytatni tudta volna a koncertjét.

zsido.com

Forrás: the yeshiva world

Megszakítás