Vidám ünnepség keretében avatták fel Izland első tóratekercsét, mely a közelmúltban alapított, reykjavíki Chábád-központot fogja szolgálni. A fogadást az Egyesült Államok izlandi nagykövete adta.

Ezeréves fennállása alatt Izlandon nem működött hivatalos zsidó intézmény és a szigetország sohasem a zsidóbarátságáról volt híres. A második világháború alatt menekültekből és brit, illetve amerikai katonákból összeállt ugyan egy ideiglenes kis közösség, ám a hivatalos, állandó zsidó jelenlétre egészen 2018-ig kellett várni, amikor Avi Feldman rabbi és felesége, Mushky megalapította a reykjavíki Chábád-központot, mely elsősorban a nagy számban érkező zsidó turistákat és a maroknyi izlandi zsidó közösséget szolgálja.

“Szombat reggelenként eddig egy kölcsön kapott tekercsből olvastunk. Nagyszerű érzés, hogy most már van saját Tóránk” – mondta Feldman rabbi.

A tóratekercset a zürichi Adina Krausz adományozta, férje 50. születésnapjára. A szófer (tóramásoló) egy teljes éven dolgozott rajta, majd az utolsó betűket ünnepélyes keretek között írta bele a rabbi és az ezzel megtisztelt vendégek. Ezt követően a tekercset felöltöztették díszes, bársonyból készült ruhájába, majd egy esküvői sátor alatt, énekszóval kísérve vitték Reykjavík utcáin a zsinagógába. A zsidó felfogás szerint a tóratekercs a menyasszony, a közösség pedig a vőlegény, így nem véletlen, hogy a felvonulás esküvői menetre hasonlított.

“Nagyon megható volt látni, ahogy a Laugevauron, Reykjavík főutcáján vonult az ünneplő tömeg a tóratekerccsel. Gyönyörű látvány volt az ünnepi fogadásra összegyűlt embereket látni: a közösség tagjait, az adományozókat, a magas rangú vendégeket és tisztviselőket. Különleges nap volt ez az izlandi és a zsidó történelem számára egyaránt” – mondta a rabbi.

A helyi zsidók számára hihetetlen élmény volt átélni az ünnepséget. Korábban a legmerészebb álmaikban sem gondolták volna, hogy egyszer nyilvános zsidó rendezvénynek ad otthont a főváros, melynek során egy Tórát visznek végig a főutcán.

“Valaki elmondta nekem, hogy eleinte kínosan érezte magét az ötlettől, hogy zsidók fognak parádézni Reykjavík utcáin egy tóratekercssel, de amikor végül részt vett az eseményen, büszkeség és boldogság töltötte el” – mondta Feldman rabbi. “Nem igazán találok szavakat arra, hogy mi is történt most Reykjavík ban. Egy dolog azonban biztos: a helyi zsidó közösség sohasem felejti el ezt az eseményt!” – tette hozzá.

Az ünnepségen részt vett Jeffrey Ross Gunter, az amerikai nagykövet is, aki nemcsak elhivatott diplomata, hanem büszke zsidó is, és jó barátságot ápol Feldman rabbival. Támogatása jeleként a nagykövetség épületében rendezett elegáns fogadást az avatást megelőzően. “Igazi történelmi esemény résztvevői lehettünk. A nagykövetség munkatársai rendkívül segítőkészek voltak. Megengedték, hogy kikóseroljuk a konyhát, a séfjük pedig fantasztikus kóser menüt varázsolt elénk” – mondta a rabbi.

A nagykövet elmondta, hogy a tóraavatási ceremónia hűen tükrözi az amerikai szellemet, melynek számára kiemelten fontos a vallásszabadság biztosítása minden közösség számára.

“Megtiszteltetés a számomra, hogy vendégül láthatom Feldman rabbit és a világ különböző zsidó közösségeinek vezetőit, akik azért érkeztek ide, hogy Izland első saját tóratekercsének avatását ünnepeljék velünk. Történelmi pillanat ez. Köszönet illeti Feldmant rabbit az izlandi zsidó közösség megerősítéséért tett erőfeszítéseiért, valamint azon értékek terjesztéséért, melyeket mi, amerikaiak is a magunkénak vallunk” – jelentette ki a nagykövet.

zsido.com

Forrás: chabad.org