Háromnapos kutatói konferenciára gyűltek össze izraeli feltalálók Tel-Avivban, hogy tizenkét, háborús sérülést szerzett emberen segítsenek a legmodernebb technológia felhasználásával.

A veteránok közül heten izraeliek, négyen amerikaiak és egyikük francia. A”Hősöket faragunk” elnevezésű találkozó az első ilyen jellegű kezdeményezés.

A nemzetközi találkozón 200 önkéntes szakember – orvosok, programozók, gyógytornászok, pszichológusok és mérnökök – vett részt, akik 72 órán keresztül, együtt keresték a megoldást minden egyes hadirokkant egyéni problémájára. Az elkészült terveket a közeljövőben megvalósítják.

A konferenciát a RESTART (újrakezdés) nevű alapítvány hívta életre, melynek célja, hogy a sérülést szenvedett katonák számára megteremtse a normális élet feltételeit.

“Problémákat jöttünk megoldani. Senki életét nem tudjuk megváltoztatni, de megadjuk az embereknek a hitet, hogy ha igazán akarnak valamit, azt el is tudják érni” – mondta Niv Efron, az egyik szervező. Efron maga is hadirokkant. 2014-ben, Gázában kapott mellkas- és csuklólövést, mely következtében bal kezét nem tudja használni. Korábban rajta is a RESTART egyik programja segített. “Építettek nekem egy szerkezetet, melynek segítségével tudok fekvőtámaszozni. Másoknak ez talán nem hiányozna, de nekem, mint katonának, a fekvőtámaszozás a napi rutin részét képezte. Nagyon frusztrált, hogy képtelen voltam folytatni, ezért sokat jelentett, hogy lehetővé tették a számomra. Ez nem csak azt jelentette, hogy újra meg tudtam tenni valamit, hanem azt is, hogy megértettem: semmi sem lehetetlen, csak a megfelelő motivációra van szükség.” – mondta. Efron azt is hozzá tette, hogy idén azért fejlesztették nemzetközivé a konferenciát, hogy egymás tapasztalataiból is tanuljanak.

A 32 éves Ron Weinreich a második libanoni háborúban szenvedett gerincsérülést, amikor tankjára ráomlott egy épület. 2006 óta kerekesszékkel tud csak közlekedni. A konferencián két problémájára kerestek megoldást: egy olyan szerkezetet szeretne, mely segítségével képes lesz felállni. Fontos, hogy könnyű és hordozható is legyen, illetve ne kerüljön sokba. “Otthon is szeretném használni és magammal akarom vinni kirándulásokra is, hogy a természetben is fel tudjak állni” – mondta Weinreich.

Az egykori harckocsizó jelenleg Los Angelesben él, és zenészként dolgozik. A konferencia miatt repült Tel-Avivba. Korábban jól zongorázott, most inkább a zeneszerzésre és az éneklésre koncentrál, mert a sérülése óta nagy kihívás a zongora pedáljai kezelni. E probléma orvoslását várja a másik találmánytól, melyet neki szántak. Egy elektromos rendszer veszi majd a lábában futó idegek jelzéseit, és ennek alapján helyez nyomást a pedálokra.

“Ez az első alkalom, hogy részt veszek egy efféle rendezvényen. Elképesztő látni azt a lelkesedést, amellyel a technológia világából érkező mérnökök és fejlesztők a szabadidejükben mások boldogulásáért dolgoznak. Ez nagyon megható. Ezeknek az embereknek valóban fontosak az embertársaik” – mondta Weinreich.

A konferenciát a tel-avivi Impact Labs nevű technológiai közösségi központban tartották, ahol 3D-nyomtatók, fa- és fémmegmunkáló eszközök, varrógépek, lézervágók és robotok állnak a fejlesztők rendelkezésére.

“A 3D-nyomtatás rengeteget segít. Az ötlet megszületése után nagyon gyorsan és költséghatékonyan előállítható a termék, ami a felhasználó igényei szerint, pontosan kalibrálható” – mondta Arita Mattstof, a készülékek felajánlója.

A 32 éves Cherut Zoárec gyakorlatozás közben sérült meg az alsó lábszárán és a hátán. A sérülései krónikus fájdalmat okoznak, mely annyira súlyos, hogy már az amputáció lehetősége is felmerült. Zoárec egy weboldalt szeretne létrehozni, mely a hasonló problémával élőkön segítene a megfelelő információk összegyűjtésével és tanácsadással. “Két éve küzdök ezzel a bajjal és alig tudták megmenteni a lábamat. Egy év utókezelésbe telt, mire újra használni tudtam. A fájdalom azonban nem múlt el. “Szeretném bemutatni, hogy miként lehet megküzdeni és együtt élni ezzel az állapottal. Én már tudom, és ezt szeretném megosztani másokkal is” – mondta Zoárec.

Az amerikai veterán, a 33 éves Zarita Afganisztánban sérült meg egy autóbalesetben. Az ő álma az, hogy újra táncolhasson. Számára egy táncolást segítő eszközt készítenek, mely kiküszöböli az egyensúlyproblémákat. A szintén amerikai Jeff poszt-traumatikus stressz zavarral és nyugtalansággal küzd. Neki egy olyan applikációt fejlesztenek ki, mely egy valódi, segítő kutyát képes helyettesíteni.

A konferencia nem csak szakmai munkából állt. A megjelentek részt vettek egy tradicionális péntek esti vacsorán, ellátogattak Jeruzsálembe, találkoztak izraeli veteránokkal, koncertre mentek és megtekintették a paralimpiai kosárlabdacsapat mérkőzését a Maccabi Tel-Aviv játékosaival.

zsido.com

Forrás: TOI