Hetiszakaszunk – Tázriá (3Mózes 12:1-13:59.) – az emberek, valamint az edények és ruhák tisztasági és tisztulási törvényeit tárgyalja, részletesen, kezdve a szülő nő tisztátalanságától, folytatva különböző leprás bőrbetegségekkel. Ezt – a cáráát, ami a bőrbetegség egy bizonyos fajtáját jelenti – Bölcseink kapcsolatba hozták a rossz nyelvekkel, ami szintén ragályos és veszedelmet jelent az emberiségre.

Szentnek lenni – nem megy egyedül (Tázriá)

Heti szakasz Köves rabbival: TázriáTázriá (פָּרָשָׁת תַזְרִיעַ)Hetiszakaszunk – Tázriá (3Mózes 12:1-13:59.) – az emberek, valamint az edények és ruhák tiszta…

Tázriá (3Mózes 12–13.) פָּרָשָׁת תַזְרִיעַ

A hetiszakasz tartalmából

  • Tázriá hetiszakasza tovább tárgyalja a rituális tisztátalanság és tisztaság törvényeit.
  • Egy szülő nőnek a szülést követően tisztulási folyamaton kell átesnie, amelybe beletartozik a mikvé-ben (rituális fürdőben) való megmerítkezés, valamint áldozathozatal a Szentélyben. Minden fiúcsecsemőt nyolcnapos korában körül kell metélni. – 3Mózes 12.
  • A cáráát (lepra, poklosság) szellemi okokból keletkező kór, amely a ruhákon is kiütközhet. Ha fehér vagy rózsaszín foltok jelennek meg egy személy bőrén (ruhákon rózsaszín vagy zöldes), akkor meg kell mutatni egy kohénnek. Különféle jelek alapján ítélve – mint amilyen például egy hétnapos karantént követően az érintett bőrfelület méretének növekedése – a kohén az illetőt tisztátalannak illetve tisztának nyilvánítja. – 3Mózes 13.
  • A poklossággal sújtott személynek a táboron (vagy városon) kívül kell laknia egészen addig, amíg meg nem gyógyul. A poklossággal fertőzött részt a ruhából ki kell vágni; ha a cáráát kiújul, az egész ruhát el kell égetni. – 3Mózes 13:45–46., 56–57.

 

AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK: