Szukka 11 – Napi Talmud 561 – A “készen kapott” szchách

Lehet-e #sátoroságy – ban aludni a #szukká -ban? A szukká építésének alaptézise, hogy “készíteni kell, de nem a készből”. Mi a szabály, ha egy pergulát benőt…

Lehet-e #sátoroságy – ban aludni a #szukká -ban?
A szukká építésének alaptézise, hogy “készíteni kell, de nem a készből”. Mi a szabály, ha egy pergulát benőtt a borostyán. Elég az alját elvágni, vagy ezután még le kell szedni és vissza kell rakni? Ugyanígy kérdéses a #cicesz rojtja, amit azután vágunk rojtra, hogy befűztük a ruha sarkába.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/sukkah-11

—————————————————-

Szukká (Sátor) – סוכה
Az érvényes és az érvénytelen Szukkot, illetve az árbá minim törvényei (a négyféle növényfajta, amelyet csokorba fogva teljesíthetjük a luláv megragadásának előírását). Ugyanebben a traktátusban kerülnek megtárgyalásra a sátoros ünnep idején a Szentélyben megtartott szertartások. Ennek a traktátusnak a terjedelme a Babilóniai Talmudban 56 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: talmud@zsido.com
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #sátoroságy #szukká #cicesz