Ros Hásáná 3 – Napi Talmud 647 – A “nem-zsidó királyok” újéve

A #királyokújéve #niszán hónaptól van számolva. Rav Hiszda szerint ez csak a zsidó #király -okra vonatkozik, de a nem-zsidó királyok újévét #tisré hónaptól s…

A #királyokújéve #niszán hónaptól van számolva. Rav Hiszda szerint ez csak a zsidó #király -okra vonatkozik, de a nem-zsidó királyok újévét #tisré hónaptól számít. Az, hogy ez valóban így van-e #Nehemiás és a #perzsa királyok történeti folyamából derülhet ki.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/rosh-hashanah-3

—————————————————-

Ros Hásáná (Újév) – ראש השנה
Itt kerülnek megtárgyalásra azok a törvények, melyek alapján megállapítják Ros Hásáná napját, a naptár beosztását, illetve az újhold feltűntének hitelességét. Ugyanitt találjuk a sófár megfúvásának és az újévi istentisztelet törvényeit. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 4 fejezet; a Toszeftában 2 fejezet; a Babiloniai Talmudban 35 oldal; a Jeruzsálemi Talmudban 22 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: talmud@zsido.com
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #királyokújéve #niszán #király #tisré #Nehemiás #perzsa