Jomá 81 – Napi Talmud 544 – Az evés tilalma és az önsanyargatás

A #jomkipur -i #böjt megtörésének számít-e, ha nem fogyasztásra hivatott dolgokat eszünk? Hányszoros önszánton kívüli véteknek számít, ha egy felejtés alatt …

A #jomkipur -i #böjt megtörésének számít-e, ha nem fogyasztásra hivatott dolgokat eszünk? Hányszoros önszánton kívüli véteknek számít, ha egy felejtés alatt többször is eszik valaki jom kipur napján? Miért #önsanyargatás -ként, felszólító módban hivatkozik a Tóra a böjtre és nem tiltásként?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-81

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: talmud@zsido.com
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #jomkipur #böjt #önsanyargatás