Jomá 47 – Napi Talmud 510 – Hogyan markolta a füstölőszert a főpap Jom kipur napján

Az 5-ik fejezet elején a talmud folytatja a főpap #jomkipur -i szolgálatának menetrendjét. Hogyan markolta meg a #füstölőszer -t, hogyan vitte be a #szenteks…

Az 5-ik fejezet elején a talmud folytatja a főpap #jomkipur -i szolgálatának menetrendjét. Hogyan markolta meg a #füstölőszer -t, hogyan vitte be a #szentekszentje -be? Miben volt más a füstölőszer markolása, mint a #komec a #lisztáldozat markolása?
Mindezek kapcsán szóba kerül a hatalmas tenyerű #jismaelbenkimhit akinek édesanyja a #szemérmesség okán érdemelte ki, hogy mind a hét fia főpap #kohengadol lett.

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-47/​

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: talmud@zsido.com
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #jomkipur #füstölőszer #szentekszentje #komec #lisztáldozat #jismaelbenkimhit #szemérmesség #kohengadol