Jomá 46 – Napi Talmud 509 – Az oltár tüze szombaton

Rabbi Meir szerint az #oltár négy #tűzrakás -a közül az egyik az el nem égett áldozat-maradékok tovább égetését szolgálja. Mi a helyzet ezzel a tűzrakással s…

Rabbi Meir szerint az #oltár négy #tűzrakás -a közül az egyik az el nem égett áldozat-maradékok tovább égetését szolgálja. Mi a helyzet ezzel a tűzrakással szombaton? Lehet-e rajta égetni a péntekről megmaradt áldozatokat?
Az oltár tüzét tilos kioltani. Ki lehet-e oltani az oltárról lekerült parazsat?

Az előadással kapcsolatos hanganyag, jegyzetek, és a Talmudi oldal az alábbi linken letölthető: https://napitalmud.hu/esemeny/yoma-46/​

—————————————————-

Jomá (A nap, „Az Engesztelőnap”) –ֵ יומא
Jom Kipur napjának istentiszteleti rendje a Szentélyben; az e napon tartandó böjt szabályai, illetve az e napon elmondandó imák. Ennek a traktátusnak a terjedelme: a Misnában 8 fejezet; a Toszeftában 4 fejezet; a Baibloniai Talmudban 88 oldal.

—————————————————-

A lublini Meir Spira rabbi által 1923-ban indított kezdeményezés 7 év, napi egy órás tanulás mellett vezet végig a Babilóniai Talmud felbecsülhetetlen tudás tengerén, úgy hogy a programban résztvevők minden nap egy teljes talmudi fóliást tanulnak végig.

Köves Slomó rabbi vezetésével, először nyílik lehetőség magyar nyelven bekapcsolódni a Dáf Hájomi 14-ik ciklusába. Minden hétköznap reggel 7:30​-8:30​ között.

Kezdés: 2020. január 2.
Befejezés: 2027. június 7.
Helyszín: Óbudai Zsinagóga
(1036. Budapest, Lajos u. 163.)

Érdeklődés: talmud@zsido.com
Jelentkezési lap: zsido.com/talmud

Kulcsszavak: #oltár #tűzrakás