6. misna

Eljegyzés utáni ajándékok

ו,   הַמְקַדֵּשׁ שְׁתֵּי נָשִׁים בְּשָׁוֶה פְּרוּטָה, אוֹ אִשָּׁה אַחַת בְּפָחוֹת מִשָׁוֶה פְּרוּטָה, אַף עַל פִּי שֶׁשָּׁלַח סִבְלוֹנוֹת לְאַחַר מִכָּאן – אֵינָהּ מְקֻדֶּשֶׁת, שֶׁמֵּחֲמַת קִדּוּשִׁין הָרִאשׁוֹנִים שָׁלַח

  1. §. Aki egy prutá értékkel jegyez el két nőt egyszerre, olyanformán, hogy mindkettőt egy pruta értéknél kevesebbel jegyezte el, vagy ha egy nőt jegyez el egy pruta értékénél kevesebbel, akkor az eljegyzés semmiképp sem érvényes, még akkor sem, ha a férfi később olyan ajándékokat (szivlonokat) küld, amelyeket a vőlegény küld általában jegyesének, a nő nincs eljegyezve, ugyanis nem feltételezzük, hogy a férfi tudatában van eredeti eljegyzése érvénytelenségének, és így a később küldött ajándékokkal azt kívánja érvényesíteni. Ellenkezőleg: az eredeti eljegyzés alapján küldte őket, nem volt tudatában a tévedésének, abban a hitben volt, hogy eljegyzése érvényes és a nő az ő jegyese, így hát a szivlonokat ajándékként küldte.

וְכֵן קָטָן שֶׁקִּדֵּשׁ

  1. §. Hasonlóképpen: ha egy kiskorú férfi, akinek az eljegyzése még a rabbinikus törvény szerint sem érvényes, eljegyez egy nőt, és később, a nagykorúsága elérése után ajándékokat küld, a nő nincs eljegyezve.