Szakaszunk – Böchukotáj (3Mózes 26:3-27:34.) – amely Mózes harmadik könyvét fejezi be, összegzi az eddigieket. Választás elé állítja a népet. Ha hallgatnak az isteni szóra és betartják a Tóra parancsolatait – akkor minden jóban lesz részük, és az isteni kegyelem vigyázza lépteiket. Ha nem – ha elhagyják a Tórát és a bálványimádó, erkölcstelen népeket utánozzák – akkor lépésről lépésre mennek tönkre és haladnak a nemzeti, és az egyéni szerencsétlenség felé.

Ne menj nyugdíjba! (Böchukotáj)

Heti szakasz Köves rabbival: BöchukotájBöchukotáj (פָּרָשָׁת בְּחֻקֹּתַי)Szakaszunk – Böchukotáj (3Mózes 26:3-27:34.) – amely Mózes harmadik könyvét fejezi …

Böchukotáj (3Mózes 26:3–27:34.) פָּרָשָׁת בְּחֻקֹּתַי

A hetiszakasz tartalmából

  • Isten ígéretet tesz, hogy ha Izrael népe megtartja az Ő parancsolatait, anyagi jólét és biztonság lesz osztályrésze. Ám ezt követően keményen meg is fenyegeti Izrael gyermekeit, hogy számkivetéssel, üldöztetésekkel és egyéb sorscsapásokkal sújtja őket, ha hűtlenekké válnak a Vele kötött szövetséghez. – 3Mózes 26:3–46.
  • Mindamellett: „Amikor ellenségeik országában lesznek, nem vetem meg és nem utálom meg őket, nehogy végképp megsemmisítsem őket és megbontsam szövetségemet velük, mert Én vagyok az Örökkévaló, az ő Istenük.” – 3Mózes 26:44.
  • A hetiszakasz a különféle Istennek tett felajánlások becsértékének számítási szabályaival végződik. – 3Mózes 27.

 

AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK: