A rendőrség kiürítette a francia parlament épületét.

A Meyer Habibnak küldött csomagban üzenet is volt: „Dagadt zsidó disznó, nem is vagy francia”, illetve „meghalsz, zsidó disznó” – állt benne többek között. Az ügyben egyelőre nincsen gyanúsított.

A fehér port tartalmazó boríték vasárnap érkezett Habib irodájába, és hétfőn nyitotta ki az egyik alkalmazott, aki azonnal értesítette az illetékeseket. Az épületet azonnal tűzoltók és rendőrök tucatjai vették körül, és részben evakuálták, részben karantén alá helyezték a bent lévőket, majd módszeresen átvizsgálták a termeket és helyiségeket. A por végül ártalmatlannak bizonyult, a vesztegzárat feloldották.

Habib az újságírók kérdésére elmondta, hogy az ilyen jellegű fenyegetések nem új keletűek. „Hozzá vagyok szokva, ez nem új dolog. Vannak itt palesztinbarát és dzsihadista csoportok, melyek nem szeretik, amit teszek, és amit képviselek, és különböző módokon próbálnak megfélemlíteni… Rendszeresen biztonsági őrökkel vagyok körülvéve, de a levél után nem erősítették meg a biztonsági őrizetet. A francia parlament panaszt nyújt be a rendőrséghez, mely más [hasonló] eseteket is vizsgál.”

Habib és Netánjáhu

Habib a franciaországi zsidó közösségeket tömörítő, CRIF nevű ernyőszervezet alelnöke volt korábban. 2013 óta tagja a francia országgyűlésnek; ő az első vallásos zsidó képviselő. Benjámin Netánjáhu izraeli miniszterelnökkel szoros kapcsolatban áll az 52 éves, négy gyerekes férfi, aki még a hetvenes évek végén alijázott Izraelbe és idejének egy részét a mai napig Jeruzsálemben tölti.

A francia hatóságok egyébként maguk is vegyes érzelmekkel állnak az Izraelt és a cionizmust érő támadásokhoz, melyekben nincs hiány Franciaországban. Az előző évben Emmanuel Macron elnök az antiszemitizmus egy formájaként ítélte el az anticionizmust, és ezzel akkor először hangzott el ilyen jellegű állásfoglalás francia államfő szájából. „Soha nem hajolunk meg a gyűlölet kifejeződései előtt, nem hajolunk meg az anticionizmus előtt, mert az az antiszemitizmus újra feltalálása.”- mondta Macron egy, a holokauszt áldozatainak emlékére tartott ünnepségen.

zsido.com

Forrás: Arutz7, TOI

Megszakítás