Mi történt a héten Izraelben?

Izraeli látogatásra érkezett Jared Kushner, az amerikai elnök tanácsadója. Megbeszélést folytatott Máhmud Ábásszal, a Palesztin Autonómia elnökével, melynek során elutasította Ábász követelését, miszerint a béketárgyalások előfeltétele számukra a Jehuda és Somron területén lévő zsidó településeken zajló építkezések befagyasztása. Kushner szerint elfogadhatatlan az, hogy a tárgyalások elindítását feltételekhez kötik, és azt is kifogásolta, hogy míg Izrael számos engedményt tett a palesztin vezetés felé, addig ők semmi ilyet nem tettek, és az uszítást sem szüntették meg. Ábász továbbra is fizeti a bebörtönzött terroristákat és családtagjaikat, hiába szólították fel már számos alkalommal a kifizetések leállítására. „Halálom napjáig folyósítom a pénzeket a mártíroknak.” – jelentette ki Ábász. Jelenleg a Palesztin Hatóság jóval nagyobb összeget különít el a terroristák fizetésére, mint szociális kiadásokra. A szükséges anyagiakat elsősorban a külföldi segélyekből biztosítják. Idén új módon is ösztönzik az arab fiatalokat a terrorizmusra: ha valakit erőszakos cselekedet miatt tartóztatnak le az izraeli hatóságok, és emiatt nem tud felkészülni az érettségire, vizsga nélkül is megkapja a bizonyítványát.

A Fehér Ház a héten azt is kijelentette, hogy a nyugati világ által egyetlen megoldásnak tartott kétállami megoldás nem feltétlenül az egyetlen út, mely a tartós békéhez vezethet, nyitottnak kell lenni más javaslatokra is.

Ezek fényében a palesztin vezetés meglehetősen dühösen és csalódottan értékelte az elnöki tanácsadó látogatását, bár udvarias közlemény adott ki: „Nagyra értékeljük az Egyesült Államok törekvéseit a béke megteremtésének irányába, de nem szabad elfelejteni, hogy ez egy rendkívül összetett és bonyolult ügy.” Kushner látogatása azonban nem maradt eredmény nélkül: Ábász hétfőn bejelentette, hogy eleget tesz az amerikaiak kérésének, és jóindulata jeléül felfüggeszti a Palesztin Hatóság minden Izrael-ellenes indítványát az ENSZ biztonsági tanácsában.

Becsületes buszsofőr

Egy jeruzsálemi arab buszsofőr tízezer dollár (2.5 millió forint) készpénzt juttatott vissza tulajdonosának. Látta, amikor a pénz kiesik a leszálló utas csomagjából, de már nem tudta őt megállítani. Ekkor értesítette a busztársaságot és bejelentést tett a rendőrségen. Rövid nyomozás után kiderült, hogy a pénzt egy Bnéj-Brákban élő haredi utas felejtette a buszon, aki azóta visszakapta a teljes összeget. „Próbáltam utána szólni, de nem figyelt rám, mert éppen telefonált. Ezért értesítettem a hatóságokat, és átadtam a pénzt. Nem éreztem késztetést, hogy megtartsam, hiszen az sem morálisan, sem vallásilag nem lett volna helyes. Ezzel tartozom a cégnek és Istennek is.” – mondta a 35 éves Rámádán Dzsámdzsun, a jeruzsálemi Bét Chánina városrészből. A becsületes sofőr nem részesült pénzjutalomban, mindössze egy elismerő oklevelet kapott a busztársaságtól.

Amit megtermelnek, a szegényeknek adják

Eredeti módszerrel próbál a nélkülözőkön segíteni egy izraeli alapítvány. A Leket Jiszráel – Nemzeti Ételbank (nevét a Tóra leket nevű parancsolatáról kapta, amely előírja a betakarításkor lehulló termények meghagyását a szegényeknek) egy darab termőföldet vásárolt az észak-izraeli Binjámina város közelében. A munkát önkéntesek segítik, a termést a szegények kapják. A négyhektáros területen évente 500 tonna termény teremhet meg, amely 2700 ember napi élelmiszeradagját fedezi. A föld megvásárlásához szükséges összeget egy szingapúri, Izraelt támogató keresztény szervezet biztosította. 

A 2003 óta működő alapítvány évente 15 000 tonna élelmiszert gyűjt össze, elsősorban farmok és mezőgazdasági települések adományait. A földvásárlás célja, hogy “gazdagítsa a Leket által adományozott élelmiszerek választékát, és biztosítsa, hogy olyan időszakokban, amikor az adományok nem fedezik a szükséges mennyiséget – például a közelgő nagyünnepek idején -, az alapítvány képes legyen ellátni feladatát.”  Az új földterületen az Izraelben leginkább keresett növényeket termesztik: édesburgonyát, kukoricát, babot és hagymát. Létrehoztak fóliasátrakat is, hogy egész évben biztosítva legyen a paradicsom-, a paprika- és az uborkatermés. A megtermelt zöldségeket 195 nonprofit szervezet osztja ki országszerte a nélkülözőknek.

Az éhezés megakadályozásán kívül a Leket céljai közé tartozik az egészséges és változatos étrend biztosítása a legszegényebb rétegek számára is.”Ha friss terményeket tudunk kiosztani, azzal csökkentjük a félkész, feldolgozott élelmiszerek vásárlását. Ha valaki nem a megfelelő módon táplálkozik, akkor nem képes megfelelő teljesítményt nyújtani, gyakrabban lesz beteg, és nehezebbé válik számára kitörni a szegénységből. Ezért látjuk annyira fontosnak az egészséges ételek biztosítását.” – mondta az alapítvány munkatársa.

A földön fizetett alkalmazottak, és önkéntesek egyaránt dolgoznak. Az alkalmazottak végzik a szaktudást igénylő munkafolyamatokat, mint a vetés, aratás, öntözés, trágyázás és gyomirtás. A 8000 segítő a kiegészítő feladatokat látja el. Az önkéntesek csoportosan érkeznek Izrael minden részéből, de külföldi zsidó közösségekből is jönnek, illetve izraeli turistaúton lévő családok is bekapcsolódnak a munkába. Az első betakarítás októberre várható.

zsido.com