Második alkalommal rendezték meg a Mádi Zsidó Napokat. A há­romnapos rendezvény házigazdája a gyönyörűen felújított mádi rabbiházban működő Csodarabbik útja Fogadó. A látogatóközpontot és zarándokszállást is magában foglaló intézmény vezetője, Frank Mariann kérdésünkre elmondta, a vezérfonal ez­úttal is a nyitottság volt: a válto­za­tos programok egyes részeire kü­lön-külön is befizethettek az ér­deklődők. Voltak, akik az „all inclusive” szolgáltatást választ­tották, kezdve a rabbiházban, vagy Mád valamelyik szállodájában biz­tosított szállástól, az Óbudai Zsi­nagóga csapata által kínált ki­emelkedő színvonalú étkezé­se­ken át az előadásokig és szerve­zett programokig. Mások egy-egy programra jelentkeztek csak, mint például a szombati esti Fe­gya koncertre.

A rendezvény első két napjának menetrendjét a hagyományos sábeszi elfoglaltságok határozzák meg. Ennek első lépése a szombati kalács sütése, amihez idén az EMIH nemrégiben alakult miskolci tagszervezete, a Barhesz Egyesület nyújtott segítséget. Fuchs Jehoshua miskolci rabbi vezette be a kalácsfonás fortélyaiba az érdeklődőket.

A szombat beköszöntével megtelt a messze földön híres b­arokk zsinagóga. „Mindig könnye­kig meghatódom, amikor zsinagógában szertartás van és megtelik élettel.” – meséli Frank Mariann, aki gyakran em­legeti viccesen, hogy ő lett a má­di zsidó, amikor családjával vissza­költözött Tokaj-hegyaljá­ra és elvállalta a rabbiház vezeté­sét. Az imák és a hagyományos sá­beszi étkezések között előadá­sokkal és közösségi programokkal telik a nap. Nagy sikert aratott például a Monopoly társasjáték mintájára készített „Zsi­na­poly” játék.

Idén nagyon sok helyről érkeztek résztvevők, Nyíregyházáról, Egerből, Székesfehérvárról, Orosházáról. Szervezett hitközségi csoportok jöttek Budapestről, Nagyváradról és Miskolcról. „Van egy hölgy, aki minden nagyobb rendezvényünkön itt van. Nemrég fedezte fel zsidó származását és most a gyökereit keresi nálunk.” A Mádi Zsidó Napok azonban mindenki számára nyitottak, sok a nem zsidó résztvevő is. „Ez egy nyitott rendezvény, tele tudással és élményekkel. A zsidóknak ez egy közösségi élmény, a nem zsidókat pedig közelebb hozza a zsidósághoz.” – összegzi Frank Mariann.