A közelmúltig két fasiszta tudós, Arturo Donaggi és Eduardo Zavattari, az 1938-as Rasszista Kiáltvány aláíróinak és a “tudományos rasszizmus” művelőinek nevét viselte három utca Rómában. Mostantól két olaszországi zsidó tudós, Enrica Calabresiről és Nella Mortaráról, illetve egy antifasiszta professzor, Mario Carraráról nevét viselik ezek az utcák.

Calabresi zoológus volt, aki 1938-ban az állami iskolákból eltávolított zsidó gyerekek oktatását szervezte meg. Letartóztatása után öngyilkosságot követett el a börtönben, mielőtt Auschwitzba deportálták volna. Mortara kutató fizikusként dolgozott, majd a zsidóüldözések elől Brazíliába menekült. 1949-ben visszatért Olaszországba és újra elfoglalta állását. Carrara törvényszéki orvos volt, s azon kevés tudósok egyike, aki megtagadta, hogy hűséget esküdjön Mussolininek. 1936-ban antifasiszta tevékenysége miatt letartóztatták, és a börtönben hunyt el 1937-ben.

Az utcák új nevét diákok és az adott városnegyedek lakói választották ki számos lehetőség közül.

“Ismernünk kell a történelmet ahhoz, hogy megértsük, mik voltunk, és mivé akarunk válni” – mondta Virginia Raggi, Róma polgármestere a névadó ünnepségn, melyen részt vett Noemi Di Degni, az Olaszországi Zsidó hitközségek Szövetségének elnöke, Lewis Eisenberg, az Egyesült Államok római nagykövete és Dror Ejdár, az izraeli nagykövet is.

zsido.com

Forrás: JPost