A holokauszt éveiben a zsidók leleményes módokon őrizték meg a vallási hagyományokat és előírásokat.

Számos elképesztő történet ismert arról, hogyan suttogták el Auschwitzban a rabok a szombati imákat, vagy hogyan készítettek krumpliból chanukai menórát Bergen-Belsenben. Ezeket a hősi tetteket azonban, melyek végrehajtásával a résztvevők saját életüket tették kockára, szinte soha nem örökítették meg. 2012-ben azonban hihetetlen fényképek kerültek elő: négy férfi és egy fiú a szukoti csokorral imádkozik a lodzi gettóban.

Az izraeli Kfár Hároéban működő Sém Olám Intézetet Ávráhám Krieger rabbi alapította 1996-ban azzal a céllal, hogy összegyűjtse és bemutassa a hit és a túlélés dokumentumait a holokauszt korszakából. Az intézetnek több mint 800 ezer dokumentum van a birtokában. 2011-ben új projektet indítottak el: egykori náci katonáktól gyűjtöttek zsidókról készült fényképeket, olyanoktól, akik szívesen megszabadultak sötét múltjuk mementóitól. A több ezer fénykép között volt e néhány értékes kép is, melyek 1941 szukotján készültek.

A lodzi és a környékbeli lengyel városokban élő zsidókat 1940 februárjában kezdték összegyűjteni a lodzi gettóba. A kis területre bezsúfolt, életveszélyben élő zsidók azonban nem mondtak le a micvákról. 1941 szukotját is az előírásoknak a lehető leginkább megfelelően akarták megülni. Ehhez szükségük volt egy ünnepi csokorra és egy szukoti sátorra is. A csokorhoz szükséges etrog valószínűleg Görögországból érkezett, és e hosszú utazás után csempészték be a gettóba. A gettó vezetője, Mordechai Chaim Rumkowski különleges engedélyt adott ki néhány lakónak, hogy Varsóba utazzanak, és megszerezzék a csokorhoz szükséges növényeket. Ez az akkori Kelet-Európában szinte lehetetlen feladatnak számított. Amikor mégis sikerült minden szükséges darabot megszerezni, a gettóba zárt zsidók hosszú sorokban álltak, és várták, hogy rájuk kerüljön a sor, és ők is elmondhassák a megfelelő áldást. Fennmaradt egy, a gettóban élő guri hászidoktól származó levél, melyben köszönetüket és abbéli örömüket fejezik ki Rumkowskinak, hogy lehetővé tette a számukra, hogy teljesítsék ezt a fontos parancsolatot.

Áváhám Krieger rabbi, a Sem Olám Intézet vezetője azt is elmondta, hogy az ünnepi sátor, a szuká felépítése sem volt könnyebb vállalkozás, mint a négyfajta növény beszerzése: „A gettó állandó krízisben volt, mivel nem volt elegendő [fűtő]anyag, amellyel melegen tarthatták volna az embereket. Minden egyes eltüzelhető fadarabra szükség volt, az ajtókra és ablakkeretekre is. Ahhoz, hogy szukát építsenek, speciális engedélyre volt szüksége az embereknek, hogy erre a célra faanyagot őrizhessenek.”

 

zido.com

Forrás: jewniverse és ynet