A falon felfelé futó kertek nemcsak az instán mutatnak jól, de egy nemrégiben készült tanulmány szerint szinte ugyanilyen fontos funkciójuk, hogy csökkentik a környezetünk hőmérsékletét, és így segítenek az energiafelhasználás mérséklésében.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói másfél éven át vizsgálták a zöld falakat egy zárt helyiségben, és olyan környezeti mutatókat figyeltek, mint a szén-dioxid szint, a hőmérséklet, a páratartalom, valamint az öntözővíz minősége és pH-értéke – írja az israel21c.org.

A Building and Environmentjournal című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint bizonyos növények csökkenthetik a szellőzés és a légkondicionálás szükségletet azáltal, hogy a levegőből származó szén-dioxidot felhasználják, vízgőzt juttatnak a helyiségbe, így csökkentve a CO2-szintet és hűtve a zöld fal körüli levegőt. A falak mintegy 20 százalékkal fogták vissza a levegő keringetésének szükségességét, és a növények közelében körülbelül 3-5 fokkal hűvösebb volt.

„A lakóépületek fűtési, hűtési és szellőztetési rendszerei a világ energiafogyasztásának 27 százalékáért és a szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékáért felelősek”

– magyarázta David Helman, a tanulmány vezetője. A városok magas energiafogyasztása felelős többek között a „városi hősziget” jelenségéért is, amely egy olyan helyzet, amikor a város belsejében 1-3 fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a környező vidéken.

„A tanulmány eredményei arra ösztönözhetik az épületek tervezőit és az irodák tulajdonosait, hogy a növények használatával energiát és pénzt takarítsanak meg, miközben a szellőzésre előírt szabványoknak is megfelelnek”

– tette hozzá Helman.

 

Megszakítás