Nem lehet tudni, vajon a palesztin bojkottmozgalom kényszerítette-e térdre, de tény, hogy a Facebook visszavonulót fújt: elnézést kért, amiért nemrég letiltott két erőszakot hirdető, Hamász-barát oldalt. Pedig Izraelnek épp ezt ígérte.

A Facebook – Izrael kérésének megfelelően – az elmúlt időszakban számos gyűlöletkeltő, erőszakot helyeslő vagy arra buzdító oldalt megszüntetetett. A cég levette például néhány Hamász-vezető oldalát (pl.  Ezzat al-Rishq-ét és Salah Bardawail-ét), valamint a különösen eklatáns Quds News Network-höz és a gázai Shehab News Agency-hez köthető újságírói, szerkesztői fiókokat. Az elsőnek 5,2 millió, a másodiknak 6,35 millió követője van a Facebookon. Ezen oldalak arab nyelvű változatai a Hamász terrorszervezet támogatóinak számítanak, és napi szinten uszítanak erőszakra a zsidó állam ellen.

Nem sokkal később a Facebook elnézést kért azért, hogy beszűntette a két Hamász-közeli híroldal működését. Az amerikai cég azonban közleményben tudatta, hogy hibát követett el, és amint kivizsgálta az ügyet, helyreállítja az érintett oldalakat. “Csapatunk minden héten milliónyi bejelentést vizsgál ki, és néha tévednek. Elnézést kérünk a hibáért” – áll a közleményben, anélkül, hogy részletezte volna, mégis miért kér elnézést két, közismerten Hamász-közeli híroldalhoz köthető oldalak levételéért. Izraeli civil szervezetek korábban be is perelték a Facebookot, mivel magatartását is felelősnek tartják a szinte korlátlan mértékű online gyűlöletkeltés elterjedéséért, a palesztin szélsőségesek erőszakkultuszának népszerűségéért.

Nem a szólásszabadság a tét tehát, hanem az izraeli polgárok élete, biztonsága. Az elmúlt hónapok Izrael- és zsidóellenes merényleteinek túlnyomó része nem függetleníthető a szélsőségesek Facebook-on, YouTube-on vagy Twitteren előzőleg közzétett, majd utólag dicsőített hangzatos, uszító felhívásaitól. (Paul Solomon, a Google szóvivője még tavaly hangsúlyozta, hogy az internetezők által bejelentett tartalmakat törlik, amennyiben azok sértik a felhasználói feltételeket.) Izrael végig hangsúlyozta, hogy a cégek is felelősek a felhasználói által közzétett gyilkos tartalmakért. Ilyen volt például tavaly év végén az a megdöbbentő videó, amelyen egy gázai kislány hatalmas késsel a kezében szólít fel  izraeliek meggyilkolására. A felvételt akkor egy Jerusalem Intifada’s Young People’s Coalition nevű Facebook-oldalon osztották meg, ez az oldal ma már elérhetetlen.

Mint arról beszámoltunk, Izrael régóta vádolja a legnagyobb közösségi oldalt azzal, hogy szótlanul tűri a palesztin “mártírok” erőszakos cselekedeteit dicsőítő, késeléses merényletekre felszólító, vagy “csak” szimplán antiszemita, Izrael-ellenes karikatúrákat, és nem monitorozza eléggé a kérdéses oldalakat, ezért megbeszéléseket kezdeményezett a Mark Zuckerberg nevével fémjelzett céggel. Két vezetőjük a hónap elején tárgyalt is izraeli kormánytagokkal, jelesül a belbiztonsági és az igazságügyi miniszterrel, és határozott együttműködést ígértek e kérdésben. A cég korábban rendre egy semmire sem kötelező sablonválasszal ütötte el az ilyen megkereséseket: “az egész világon, Izraelben is együttműködik a biztonsági szervezetekkel és politikai döntéshozókkal annak érdekében, hogy az emberek megtanulják biztonságosan használni a Facebookot.”

Mivel a Facebook nem indokolta mostani visszakozását, csak valószínűsíteni lehet, hogy a bocsánatkérés nem független attól a széles körű palesztin bojkottmozgalomtól, amely a #FBCensorsPalestine hashtag-gel operálva “cenzúrával” vádolja a kommunikációs céget, attól tartva, hogy a bezárások “legitim információk” elhallgatására irányulnak. “Attól tartunk, hogy a Facebook asszisztál a megszálláshoz, és a palesztinok egyetlen szabad kifejezési terét zárja el” – nyilatkozta például Iyad al-Rifai, a bojkottmozgalom egyik szóvivője. A gázai Shehab részéről pedig Hussam al-Zaygh közölte, szerinte a cég ezzel egy “izraeliek által diktált politikai döntést” hajt végre.

A Palesztin Hatóság hivatalosan nem kommentálta a Facebook lépését, de tudvalévő, hogy a Facebook kulcsfontosságú a palesztin lakosok kommunikációjában.

 

Munkatársunktól

Kép: “Szúrj! Szúrj!” – Késsel hadakozó palesztin kislány zsidók megölésére buzdít (fotó: PMW)