Ezer gyerek társaságában ünnepelte 99. születésnapját Saul Dreier, holokauszttúlélő, zenész, akinek munkásságáról korábban már írtunk oldalunkon. Derier 1925-ben született Lengyelországban, szekuláris, de a zsidó oktatást fontosnak tartó zsidó családba. Felhőtlen krakkói gyerekkora 14 éves korában ért véget, ekkor rohanták le Hitletr csapatai Lengyelországot:

„Tizennégy éves voltam, amikor a háború elkezdődött. Nem tanulhattam tovább. A nácik kergettek, meg akartak ölni. Az életben a legfontosabb dolog a tanulás, ezt az üzenetet szeretném nektek átadni.”

A 14 éves fiatalembernek apja elhurcolása után át kellett vennie a kenyérkereső szerepét. Később gettóba zárták őket, borzalmas körülmények közé, és saját szemével látta, amint anyját is elhurcolták a németek, magatehetetlen nagyanyját pedig lelőtték, írja a chabad.org.

Néhány héttel később a 16 éves fiút a płaszówi munkatáborba küldték, onnan pedig tovább a Schindler-féle gyárhoz közeli altáborba. 1944 júliusában indították el Auschwitz felé, ám a vonat megmagyarázhatatlan okból végül Mauthausenbe érkezett, ahonnan további táborokba és az azokhoz csatlakoztatott gyárakba vezetett útja. A felszabadulás után öt éven át élt különféle hontalanoknak fenntartott táborokban, megtanult dobolni és 1949-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol családot alapított és új életet kezdett.

A születésnapi ünnepségnek helyet adó általános iskola igazgatója, Yakov Garfinkel rabbi elmondta, hogy Dreiertől a gyerekek a kitartásról és a túlélésről tanulnak. Arra kéri a gyerekeket, hogy az ő érdemében tanuljanak, és azzal mutassanak fityiszt Hitlernek, hogy folytatják a tóratanulást.

A Dreier által tíz évvel ezelőtt alapított Holokauszt-túlélők Zenekara rendszeresen játszik különféle rendezvényeken. Dreier, aki az elmúlt évtizedekben több alkalommal is küzdött súlyos betegségekkel és 2016-ban szeretett feleségét is elveszítette, nem adja fel. A zenekarban a dobos szerepét tölti be, az iskolától pedig, ahol most a születésnapját ünnepli, tiszteletbeli bizonyítványt is kapott, így az elveszített gyerekkori álom beteljesülhetett.

„Az első látogatásától fogva nyilvánvaló volt, hogy Saul csodálatos személyiség. Fantasztikus hatással van a gyerekekre, és életre szóló tanításokat ad át úgy, ahogyan azt az osztályokban senki más nem tudja megtenni.”

„Az iskolánk igyekszik a diákokat arra tanítani, hogy lássák meg minden emberben azt, amit tanulhatnak tőle. A zsidó nép iránt megingathatatlanul elkötelezett és az Örökkévalót múlhatatlan örömmel szolgáló Sault méltán csodálják a tanulóink”

– mondta Benzion Korf rabbi, igazgató, aki már másodszor rendezett Saul számára születésnapi ünnepséget.

„Kétségtelen, hogy az idei évben más érzésekkel ünneplünk. A tanulók maguk is látták a nyílt gyűlöletet, és minden egy kicsit közelebbinek tűnik a számukra… Saul ereje és céltudatossága nagyon nagy hatással volt rájuk”

– tette hozzá Garfinkel rabbi.

Saul arról beszélt, hogy milyen fontos számára az iskola, a tanulás és a zsidó oktatás. 99 éves korában naponta kezdett tfilint rakni.

„A lubavicsi Rebbe azt tanította, hogy minden ember küldött, és aktívan hozzá kell járulnia a világ jobbításához. Ezt tanítjuk a diákjainknak is. De mi illusztrálja ezt jobban, mint ha egy 99 éves embernek segítenek tfilint rakni?”

Saul ezt így kommentálta:

„Visszaszerzem azokat az éveket, melyeket Hitler ellopott tőlem”.

 

Megszakítás