Ezrek vettek részt vasárnap a cfáti főrabbi, Smuel Élijáhu által vezetett zenés ros chodesi imán Evjátárban, írja az Arutz7. A település legalizálásáért három éven át folyt a küzdelem a Somroni Regionális Tanács vezetője, Joszi Dágán, Cvi Szukot Kneszet-képviselő, a Náchálá mozgalom és a helyszínen működő Avinoám jesiva vezetésével, több ezer civil támogatásával. A helyszínen három évvel ezelőtt arab terroristák gyilkolták meg Evjátár Borovszkit, és az ő emlékére nevezték el a korábban alapított és többször lerombolt település-kezdeményt Evjátárnak.

Az eseményen Joszi Dágán, a Náchálá és a jesiva képviselői mellett a település lakói és más közszereplők is részt vettek. Az imádkozást Cfát főrabbija, Smuel Élijáhu rabbi vezette. Az ünnepségen Dágán elmondta: „Itt vagyunk, hogy helyrehozzuk a Szentföld megvetésének bűnét, azt a bűnt, mely egy egész nemzedék romlását hozhatja. Ezt látjuk Gázában és az északi határon is… Ha helyrehozzuk ezt a bűnt, azzal felemelhetjük az egész nemzetet, és ezt tesszük mi ma itt. Itt állunk Evjátárban és azt mondjuk: Evjátár nemcsak házakat jelent, Evjátár ideál, és ezt az ideált nem lehet legyőzni. Hit, hogy képesek vagyunk lerombolni azt a falat, mely megtiltja Júdeában, a Somronban és egész Izrael földjén új települések létrehozását. Itt állunk és azt üzenjük Izrael kormányának és az egész világnak: még sok-sok Evjátár lesz Somronban!” Dágán ezután köszönetet mondott Becálel Szmotrics miniszternek és mindenki másnak, aki részt vett a küzdelemben.

Cvi Szukot Kneszet-képviselő elmondta az új dolgokra mondott sehechejánu áldást:

„Ma reggel elmondhattam Evjátárban a sehechejánu áldást… Nagyszerű dolog ez, és egyben megható lezárás is, hiszen barátommal, a Somroni Regionális Tanács vezetőjével. Joszi Dágánnal része lehettem a megalapításának is.”

Egy másik képviselő, Mose Szolomon folytatta a beszédek sorát:

„Pontosan egy évvel ezelőtt tragikus körülmények folytán érkeztem ide, a négy testvérünk életét követelő, Eliben elkövetett merénylet után. Az ilyen támadásra a legjobb reakció az, ha ragaszkodunk ősatyáink földjéhez.

Az, hogy itt vagyunk, bizonyítja, hogy a zsidóságot semmi sem törheti meg és hogy elkötelezettek vagyunk Izrael földje irányában. Evjátár népünk eltökéltségének és erejének szimbóluma, és elismerése fontos lépés az Izrael Földjéért folytatott küzdelemben”.

Az Ávinoám jesiva vezetője elmondta, hogy bár minden sötétnek tűnt, a rengeteg ima, munka és erőfeszítés meghozta az eredményét. „Kijavítjuk, ami elromlott, hirdetjük földünk szeretetét, és remélhetőleg azt is láthatjuk majd, hogy megnyílnak a lehetőségek. Kívánom, hogy ellenségeink olvadjanak semmivé előttünk, és szeretettel és ragaszkodással telepedhessünk le saját földünkön”.

A most már legális település lakói részéről az egyik lakos, Tchija Chájim fejezte ki köszönetét és háláját Szmotrics miniszternek és a jesiva elkötelezett diákjainak.

A politikai-biztonsági kabinet számos település legalizálását és terjeszkedését engedélyezte az elmúlt héten, köztük öt új falvat Júdea és Somron térségben. A lépést a kormány a Palesztin Hatóság elleni szankciók részeként hagyta jóvá, az öt újonnan legalizált település pedig a „palesztin államot” elismerő öt európai állam lépéseire adott izraeli válasz. A legalizált települések közül Evjátár helyzete vetette fel a legtöbb kérdést, de komoly nyomás hatására végül megtörténhetett, így a Somroni Regionális Tanács immár 37 településsel büszkélkedhet.

Fotó: Ro’i Hadai

 
Megszakítás