A kereszténydemokrata CDU kezdeményezésére a berlini törvényhozók bűncselekménnyé nyilvánították a zászlóégetést. Az elkövetőkre akár három éves szabadságvesztést is kiszabhatnak.

„A törvénytervezet és a koalíció frakciói által benyújtott módosításának nem célja a szólásszabadság korlátozása, azonban szükség van a büntetőjogon tátongó rés törvényes lezárására. Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy Izrael Állam zászlóját nyilvánosan égetik el” – jelentette ki a módosítást támogató Szociáldemokrata Párt szóvivője.

 „A külföldi országok zászlóinak elégetése új jelenség Németországban, ezért korábban nem volt szükség ilyen jellegű szabályozásra. Azonban a közelmúltban történt események, melyek során külföldi államok szimbólumait gyalázták meg, elfogadhatatlanok, különösen, amikor az Izrael iránti gyűlöletet szítják” – magyarázta a módosítás szükségességét Robbin Juhnke, a CDU egyik képviselője. „Örömünkre szolgál, hogy nagyon sok izraeli állampolgár él Berlinben. Nem tűrjük meg az antiszemitizmus semmilyen formáját, legyen az akár helyi, akár a Közel-Keletről importált kezdeményezés. Biztosítani kell, hogy Berlinben és Németországban mindenki szabadon gyakorolhassa a saját vallását, természetesen anélkül, hogy ezzel másoknak ártana” – tette hozzá Juhnke, utalva a több tízezer, Berlinben élő izraelire és a radikális iszlám csoportokra.

A módosító indítvány egyik kiváltó oka egy 2017-ben Berlinben tartott demonstráció volt, melynek során németországi muszlim szervezetek tiltakoztak az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való költöztetése ellen. A tüntetésen elégettek egy izraeli zászlót is; az esettel kapcsolatban tizenegy embert hallgattak ki.

„Egy berlini tömegrendezvény résztvevői elégették az izraeli zászlót és olyan jelszavakat kiabáltak, melyek antiszemita jelleget kölcsönöztek az eseménynek. Nem lehet elfogadható indokot találni az izraeli zászló, a Dávid-csillag vagy egyéb izraeli és zsidó szimbólum elégetésére, különösen Németországban. Sem Izraellel, sem más külföldi országgal kapcsolatban nem engedhető meg ilyesmi. Egyértelművé kell tenni, hogy – Németország és Berlin történelmi felelősségét figyelembe véve különösen – elfogadhatatlan az antiszemitizmus és a más országokkal szembeni gyűlölködés.” – áll a törvény indoklásában.

Az új rendelkezés szerint a jövőben bűncselekmények számít vallási jelképek, továbbá  bármely külföldi ország zászlójának, vagy más szimbólumának elégetése, illetve más módon való megsemmisítése. Tilos lesz az Európai Unió zászlójának és himnuszának meggyalázása is. Eddig csupán a német zászlót védte a törvény, s azt is csak meghatározott feltételek mellett.

A módosítást már januárban megpróbálták keresztülvinni a törvényhozáson, ám akkor az erősen Izrael-ellenes, radikális baloldali párt, a Die Linke ellenkezése miatt elbukott. Ugyanez a párt volt az, mely az Iránból irányított siíta terrorszervezet, a Hezbollah közelmúltbeli betiltását is ellenezte és számos képviselőjük hangoztatott súlyos vádakat a zsidó állammal szemben. Nem véletlen, hogy a Simon Wiesenthal Központ antiszemitizmust és Izrael-ellenességet számon tartó listáján a Die Linke az előkelő negyedik helyet szerezte meg.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster üdvözölte az új rendelkezést. „A zászlóégetésnek semmi köze sincs a szólásszabadsághoz vagy a politikai véleményalkotás jogához. Az efféle cselekedetek az adott ország iránti mély gyűlöletről tanúskodnak” – jelentette ki.

Elio Adler, a németországi zsidó civil szervezetek egyik vezetője így vélekedett: „A zászlóégetés mögött megbúvó üzenet nem a politikai állásfoglalás kinyilvánítása. A zászlók és vallási szimbólumok elégetése és megszentségtelenítése emberek fizikai megsemmisítésre szólít fel. Ezzel kapcsolatban nem lehet a szólásszabadságra hivatkozni, ez egyfajta fekete mágia, melynek nincs helye az utcáinkon. Őszintén reméljük, hogy végül minden párt felfogja ezt.”

zsido.com

Forrás: Jpost