Március végén Budapesten rendezik meg az Európai Rabbik Központjának (RCE) kétévente szervezett konferenciáját. Azért döntöttek a magyar főváros mellett, mert hangsúlyozni akarják annak jelentőségét, hogy a holokauszt ellenére a magyar zsidó közösség erős és növekszik – mondta az RCE főtitkára csütörtökön Budapesten.

Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője kiemelte: azért fontos Budapesten tartani az eseményt, mert idén van a magyarországi holokauszt 70. évfordulója, és így azt az üzenetet közvetíthetik, hogy a zsidó hitélet még mindig jelen van az országban. A holokauszt után nem lett vége az itteni hitéletnek, hanem folytatódik, sőt az utóbbi években reneszánszát éli – mondta. Közölte: a tanácskozáson sok olyan fontos témát megvitatnak, amelyek a zsidó vallást, hitéletet érintik.

Menachem Margolin rabbi, az RCE titkára hangsúlyozta: több országban megsemmisültek a zsidó közösségek a holokauszt következtében, szerencsére a magyarországi közösség növekszik. Hozzátette: több mint 20 zsinagóga működik az országban, és a konferencia alkalmával a holokauszt-megemlékezések mellett arra is felhívhatják a figyelmet, hogy erős közösség él Magyarországon. Mint mondta, az RCE nagy és befolyásos európai szervezet, több mint 700 rabbit képvisel. Elsősorban az oktatásban aktív, továbbá rabbiknak szervez szemináriumokat, képzéseket és konferenciákat, valamint zsinagógák építését támogatja – magyarázta.

Köves Slomó, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kiemelte: a március 24-25-én tartandóhoz hasonló rendezvény még nem volt Magyarországon. Kétszáz európai rabbi vesz részt a tanácskozáson, továbbá a két izraeli állami főrabbi és Izrael vallásügyi minisztere is Budapestre érkezik – közölte. Arra is kitért, hogy elsősorban szakmai programról van szó, amelyen a zsidó életet érintő kérdésekről tárgyalnak, így például a kóser vágásról, amelyet több európai országban igyekeznek korlátozni. Emellett a Duna-parton a holokauszt áldozataira emlékeznek majd – jegyezte meg.

Berl Lázár, Oroszország főrabbija arról beszélt: nagy jelentősége van annak, ha a rabbik a zsidó hitélet jövőjéről tanácskoznak olyan helyen, ahol a zsidóság csaknem megsemmisült. Több zsidó szervezet szerint az antiszemitizmus a legnagyobb probléma, amellyel szembe kell nézni, de – vélekedett az orosz főrabbi – az asszimiláció sokkal nagyobb gond. Sajnálatos, ha csak az antiszemita emberek emlékeztetik a zsidókat arra, hogy kik is valójában – mondta. Hozzáfűzte: a konferencia fő üzenete az, hogy a zsidók legyenek aktívak és büszkék a zsidó létükre.

Kérdésre válaszolva az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Berl Lázár kijelentette: ami Ukrajnában történik, "politikai eseménysorozat", amelyhez "a zsidóknak semmi közük", ezért nem szabad belekeverni őket. Azt is megjegyezte, hogy "példaértékű Oroszország zéró toleranciája az antiszemitizmussal szemben".

Forrás:hirado.hu
 

Megszakítás