A zsidó lakosság körében ez az arány jóval magasabb a kedden közzétett közvélemény-kutatás szerint.

Az Európai Unió huszonnyolc államában elvégzett reprezentatív felmérés során megkérdezettek 36 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az utóbbi öt évben. A zsidó közösségek tagjainak 89 százaléka volt ezen a véleményen.

Ennél egy árnyalattal kedvezőbbek az adatok Magyarországon, ahol a szélesebb közvélemény 26 százaléka számolt be az antiszemitizmus növekedéséről, míg a zsidó közösségnek a 70 százaléka.

„Európa szégyene, hogy tízből kilenc zsidó ismét az antiszemitizmus erősödését tapasztalja a kontinensen” – mondta kedden az uniós igazságügyi biztos. Vera Jourová felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdésben hatalmas a különbség a széles közvélemény és a konkrétan érintettek percepciója között.

A megkérdezettek 50 százaléka szerint probléma az antiszemitizmus a hazájában. Magyarország ez az arány 45 százalék, Svédországban 81 százalék, Franciaországban 72 százalék, Németországban 66 százalék.

A magyar válaszadók az európai átlagnál kisebb arányban gondolják úgy, hogy hazájukban probléma a holokauszttagadás, a zsidók elleni fizikai agresszió és például a zsidó temetők meggyalázása, viszont az átlagnál többen vélekedtek így a politikai életben és a médiában megjelenő antiszemitizmussal kapcsolatban.

A Brüsszelben bemutatott felmérés szerint a holokauszttagadást az európaiak 53 százaléka, azon belül a zsidók 95 százaléka antiszemita megnyilvánulásnak és problémának tartja. Az emberek 58 százaléka nem volt tisztában azzal, hogy a holokauszt tagadása bűncselekmény.

A 27 600 válaszadó hozzávetőleg 43 százaléka tartja kielégítőnek az iskolákban folyó oktatást a holokausztról, Magyarországon ez az arány 45 százalék.

„Az oktatás kulcsfontosságú nemcsak a soá mint az emberiesség mélypontja megértése, hanem annak tudatosítása szempontjából is, hogy az antiszemitizmus még mindig nagyon is jelen van Európában” – hangsúlyozta Vera Jourová a belga főváros zsidó múzeumában elmondott beszédében.

MTI/zsido.com

Megszakítás