Saját történetével akar példát mutatni.

Uri Biv szülei a Mózes-hadművelet idején kerültek Izraelbe, saját maga még kisgyerekként tette meg a veszélyes utat. 1984 és 1985 között körülbelül 8000 etiópiai zsidót szállítottak Szudánból közvetlenül Izraelbe az éhínség elől, egy roppant összetett akció keretében.

A 31 éves férfi Nazareth Illit város önkormányzati tanácsának tagja. Politológiát tanult, először három éve választották be az önkormányzati képviselőtestületbe az észak-izraeli városban. Uri Biv egy konferencián vesz részt majd Kijevben, ahova zsidók százai érkeznek szerte Ukrajnából.

Az izraeli város azt szeretné, ha Ukrajnából hozzájuk is jönnének zsidók. A politikus elmondta, nem tart a nyelvi problémáktól, beszél angolul és egy tolmács is elkíséri. Etióp származása miatt neki sem volt könnyű a beilleszkedés, ezért is érzi úgy, hogy példát tud mutatni másoknak, akik az alijázást fontolgatják – olvasható a ynetnews cikkében. Elutazás előtt Uri Biv az egykori Szovjetunió területéről bevándorolt emberekkel találkozott, hogy megismerje a tapasztalataikat.

Ahogy, arról korábban beszámoltunk, sötét képet vázolt fel az ukrajnai zsidóság jövőjéről a közösség egyik vezetője izraeli látogatása alkalmával.

Kép: ynetnews.com