Izrael Nemzeti Könyvtára hamarosan online is elérhetővé teszi a tekercset.

Különleges projekttel készült az Izraeli Nemzeti Könyvtár azok számára, akik szeretnék jobban megismerni a Purim ünnepéhez kötődő történelmi alkotásokat. A könyvtár ünnepi kiállításának részeként száznál is több tekercset tárnak a látogatók elé, melyeken Eszter könyvének másolata szerepel. A tárlat egyik legősibb, 1600-as évekből származó darabját hamarosan az intézmény honlapjára is kiteszik – adta hírül a JNS.org.

A 400 éves történelmi emlék Olaszországból származik, és a rajta szereplő rajzok véres lefejezéseket ábrázolnak. Dr. Yoel Finkelman, könyvtári kurátor elmondása szerint az erőszakot bemutató illusztrációk alapján arra következtethetünk, hogy azok készítője a történet megismétlődésétől tartott – amire a korszakát jellemző súlyos antiszemitizmus adott alapot.

Feljegyzések szerint a másolat elkészítésére egy Brescello városából származó, Mordechai Ben Eliyahu Halevy nevű férfi adott megbízást 1616-ban, és a munkát Moshe Ben Avraham Peshkarol végezte el 1617-ben. Az illusztrációval ellátott, 27 oldalas pergamengyűjteményt szemmel láthatóan gyakran használatba vették, amit a rajta lévő foltok is bizonyítanak.

Az izraeli könyvtár kiállításának részeként Eszter könyvének egy 14. századi változata is látható.

zsido.com

Kép forrása: JNS

Megszakítás