Megszaporodtak a támadások az ősi tunéziai zsidó közösség tagjai ellen.

Dzserba szigetén évezredek óta él zsidó közösség, és a legtöbb muszlim országtól eltérően a mai napig virágzik a vallási élet. A helyiek azonban egyre nyugtalanabbak, mert az ország elnöke, Kaisz Szajed újabban a zsidók ellen szítja a hangulatot.

A közelmúltban helyi muszlimok a dzserbai zsidó negyedben fojtogattak egy zsidó nőt, otthona közelében. A támadásnak egy járókelő vetett véget. Nem sokkal ezelőtt egy tíz éves zsidó kisfiút ért hasonló támadás.

A közösség tagjai elmondták, hogy az erőszakos atrocitások száma jelentősen megugrott, és ezt a tendenciát az antiszemita közbeszéd felerősödésével magyarázzák. A hullámot maga az elnök indította el, amikor januárban azzal vádolta meg országa maroknyi zsidó közösségét, hogy veszélyeztetik Tunézia stabilitását.

“Nem értjük, hogy mi zajlik itt. Hetente-kéthetente történik valami. Van, hogy az elnök nevez tolvajnak minket, máskor betörők fosztogatják a házainkat fényes nappal, nemrégiben pedig egy 10 éves gyereket ért támadás. A legszörnyűbb pedig, hogy egy húsz éves lányt fojtogattak és el akarták rabolni” – mesélte a közösség egy idős tagja. “Most már elég. Nem tudunk így élni tovább. Minden Kaisz Szajed uszítása és gyűlölködése miatt történik. Felszólítjuk a kormányt, hogy ébredjen fel és tegyen valamit” – tette hozzá.

Az események súlyos csapást jelenthetnek a turizmusra és a zarándoklatokra is. A gyönyörű sziget nemcsak a turisták közkedvelt célállomása, hanem minden évben zsidó zarándokok sokasága érkezik a helyszínre, hogy ott ünnepeljék a közelgő Lág báomert, a zsidó misztika, testvériesség és büszkeség napját.

tunéziai zsidókat is érintő holokauszt és Izrael Állam megalapítása előtt Tunézia adott otthont Észak-Afrika egyik legjelentősebb, legalább 2600 éves múltra visszatekintő zsidó közösségének, mely akkoriban 100 000 főt számlált. Jelenleg mintegy 1500 zsidó él az országban, elsősorban Dzserba szigetén. A tunéziai kormány egyébként általában barátságos az országban élő zsidókkal. Két éve felterjesztette a dzserbai zsidó negyedet az UNESCO világörökség listájára és jelentős összeggel támogatta az ősi épületek renoválását is.

zsido.com

Forrás: Arutz7