Csak Oroszországban és Izraelben népszerű a jelenlegi elnök.

A Pew Research Center 37 országban több mint 40 ezer fős mintán végzett kutatása szerint Trump eddig kevéssé bizonyította, hogy képes az USA külügyeit megfelelően irányítani. Főleg az Obama-éra utolsó éveihez képest szembetűnő a különbség: a megkérdezettek alig 22%-a bizakodó Trump nemzetközi teljesítményét illetően, míg Obama e téren mutatott képességeit 64% ítélte meg pozitívan. Érdekes, hogy az sem javít sokat az összképen, hogy a válaszadók többsége erőskezű vezetőnek tartja a regnáló elnököt; méghozzá azért nem, mert ez a többség szerint arroganciával és intoleranciával párosul.

Oroszországban más az összkép. Ott Trump népszerűsége magasabb, mint Obamáé, sőt, mint George W. Bushé valaha volt.

Vajon mi a helyzet az izraeli közvéleménnyel? A Pew kutatói kiemelik, hogy ez az egyik ország, ahol leginkább rezonálnak a mindenkori amerikai elnök és adminisztráció tevékenységére, különös tekintettel természetesen annak Közel-Kelet-politikájára. Obama népszerűsége 49 és 71 százalék között ingadozott, nem függetlenül az iráni nukleáris megegyezés körüli huzavona aktuális állásától. Trump bizonyosan jó pontot szerzett azzal, hogy – elődjével ellentétben – nem hagyta ki első közel-keleti körútjából Jeruzsálemet, így jelenleg nem kevesebb, mint a válaszadók 81%-a állította, hogy pozitívan ítéli meg az amerikai vezetést.

Izrael egyébként egyike annak a négy államnak is, ahol a lakosság többsége kiállt Trump (egyelőre a Legfelső Bíróság ítéletére váró) beutazási tilalma mellett is. A másik három: Oroszország, Lengyelország és Magyarország.

A teljes kutatás rengeteg ábrával itt elérhető.

(Munkatársunktól)