Izrael melletti szimpátiatüntetés kísérte azt a diplomáciai eseményt, amelyen a résztvevő országok megpróbálták kierőszakolni a kétállami megoldást az érintettek távollétében.

Izraelre nézve sem az ENSZ-ben, sem más nemzetközi szervezetben nem lesz jogi következménye annak a párizsi konferenciának, melyet vasárnap rendeztek a francia fővárosban – tett ígéretet telefonon Benjamin Netanjahu számára John Kerry amerikai külügyminiszter. Az amerikai politikus 72 másik diplomata társaságában érkezett a nemzetközi eseményre, amelytől Izrael miniszterelnöke és Mahmud Abbász is távol maradt – olvasható a Jewish Telegraphic Agency oldalán.

A konferencia záró rendezvényén a résztvevők arra szólították fel a fő érintetteket, hogy “hivatalosan is erősítsék meg elkötelezettségüket a két állami megoldás irányába” és tartózkodjanak az unilaterális tárgyalásoktól, melyekkel a békefolyamatot “veszélyeztethetik”. François Hollande francia államfő nyitóbeszédében egyenesen a nemzetközi közösség céljának nevezte a két állami megoldás elfogadását.

Benjamin Netanjahu haszontalannak minősítette a párizsi eseményt, amely szerinte a “tegnapi világ utolsó próbálkozásai közé tartozik” és Donald Trump közelgő beiktatására utalva hangsúlyozta: “a holnap már új világot ígér – ami nagyon közel van”.

Hírek szerint a találkozó eredménytelenségében közrejátszott az is, hogy a brit külügyminiszter végül nem ment el az eseményre, ezzel gyakorlatilag megvétózva annak döntését. A Financial Times arról írt, hogy a brit vétót Magyarország és Horvátország is támogatta, arra hivatkozva, hogy sem Izrael, sem a palesztinok delegációja nem volt jelen a konferencián. A Politico információi szerint a magyarok mellett Észtország vétózott még. Elemzők szerint a brit magatartást az új amerikai kormányzathoz való igazodás szándéka határozta meg.

A békekonferenciával egyidejűleg több százan vettek részt azon a tömegdemonstráción, melyet Izrael párizsi nagykövetsége előtt tartottak vasárnap – számolt be a Le Figaro.

A CRIF nevű zsidó szervezet által kezdeményezett szimpátiatüntetés szónokai hangsúlyozták: az érintettek részvétele nélküli konferenciák nem vezetnek sikerre, ahogy Izrael zsarolása is helytelen taktika a világ vezetői részéről.

zsido.com

Képek forrása: Daily World/Le Figaro/Arutz Sheva