Adolf Hitler kormányát említette pozitív példaként Tayyip Erdogan török elnök, amikor arról beszélt, milyen a hatékony elnöki rendszer.

Tayyip Erdogan török elnök szaúd-arábiai útjáról hazatérve nyilatkozott arról, milyen irányban szeretne változtatásokat eszközölni országának alkotmányán a következő időszakban. A novemberben újraválasztott török államfő célja, hogy a főként szimbolikus elnöki feladatokat erős végrehajtói hatalommal erősítse meg a jövőben. Arra az újságírói kérdésre, hogy az elnöki szerepkör kiszélesítése vajon képes lenne-e szolgálni az állam egységét, sokakat megdöbbentő választ adott.

„Erre már vannak példák a világban. Ezt láthatjuk akkor is, amikor Hitler Németországára tekintük” – olvashatóak szavai a Forward honlapján. „És sok későbbi példát is láthatunk más országokban” – tette hozzá nyilatkozatában.

Az Erdogan által alapított Igazság és Fejlődés Párt (AKP) novemberi választási győzelmét követően hamar napirendjének középpontjába állította a török alkotmány átdolgozását – és a pralamenti ellenzék is egyetért abban, hogy szükséges változtatni az 1980-as puccs után kihirdetett török alapokmányon, azonban sokan attól tartanak, hogy a módosítások után a jelenlegi elnök túl nagy hatalmat összpontosítana kezében.  

zsido.com

 

Kép forrása: REUTERS

Megszakítás