Sokan tervezik, hogy az új szabályok mellett a közeljövőben Izraelbe utaznak. De vajon hogy néz ki a kiutazás a pandémia idején? Szerkesztőségünk egyik tagja épp a napokban tért vissza Izraelbe, így első kézből tud mesélni róla. 

Először is a legfontosabb megbizonyosodni róla, hogy jogosult-e a beutazásra. Jelenleg (2022. január 9-től) minden olyan külföldi állampolgár beléphet Izrael területére, aki

  1. rendelkezik a WHO által jóváhagyott valamelyik oltással, amelyet nem több, mint 180 és nem kevesebb, mint 14 napja kapott meg. A legtöbb esetben legalább két oltás szükséges.
  2. felgyógyult a koronavírusból az elmúlt 180 napban.

Erről bővebben itt tájékozódhat.

A kora reggeli Budapest-Tel-Aviv járaton.

Ha ez stimmel és a repülőjegy is megvan, akkor már csak pár teendő van. Első lépésben szükséges egy PCR tesztet készíteni a felszállás előtti 72 órán belül, vagy egy gyorstesztet (antigén) az utazást megelőző 24 órában. Ha az eredmény negatív, akkor a következő lépés a belépési nyilatkozat kitöltése. Ezt itt tudja megtekinteni. Az űrlapot a repülés előtt 48 órán belül kell benyújtani.

A kitöltött űrlap hiányában nem szállhat fel a járatra, vagy a határellenőrzés nem engedi át.

Nem kell megijedni, az űrlap kitöltése egyszerű és mindössze pár percet vesz igénybe. Az eredményt és a nyilatkozatot szükséges a repülőtérre is elvinni.

Itt azt hihetnénk, hogy már nincs több csavar a történetben, de PCR tesztből sosem elég! Az izraeli landolást követően a csomagfelvétel után csak a Covid teszt megismétlésével hagyhatja el a repteret.

Ezt jó, ha előre megrendelni, egyrészt mert így olcsóbb, másrészt, mert időt is spórol vele a reptéren.

Érdemes hosszú, kígyózó sorra készülni. A Ben Gurion reptéren végzett PCR tesztet itt tudja megrendelni. A teszt eredménye 24 órán belül megérkezik, ezidő alatt karanténkötelezett. Ha megérkezett a negatív teszt, kezdődhet a szórakozás.

A maszk viselése az utazás teljes egésze alatt kötelező, de ezen felül nincs sok eltérés a pandémia előtti időkhöz képest, inkább az előkészületek igényelnek több odafigyelést. A járatokon valamivel kevesebben vannak, ha szerencséje van, kicsit el tud nyújtózni, de így is rengetegen teszik meg a Budapest-Tel-Aviv távot. Erre lehet készülni, na meg persze tengerre, pálmafákra és egy kis napsütésre is.