Antonio Guterres a modern antiszemitizmus veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Izrael delegitimálása antiszemitizmusnak minősül – erről beszélt Antonio Guterres, az Egyesült Nemzetek Szövetségének főtitkára azon az ülésen, amelyen a nemzetközi szervezet képviselői a zsidóellenességről tárgyaltak.

A politikus szerint a modern antiszemitizmus egyik megjelenési formája, amikor „megpróbálják Izrael létezéshez való jogát megkérdőjelezni, vagy egyenesen a megsemmisítésére bátorítanak – sőt, a közel-keleti konfliktus ürügyén zsidókat és zsidó szimbólumokat vesznek célkeresztbe”.

Guterres a neonáci csoportok megjelenésével kapcsolatban is aggodalmának adott hangot. „Sajnos nemcsak az jelent gondot, hogy a hitvány nézeteik bekerülnek a mainstream közéletbe, hanem a mainstraim is néha elkezd igazodni hozzájuk” – fogalmazott az ENSZ főtitkár, aki beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi szervezet létrehozásakor olyan célokat tűztek ki, ami a tagokat az antiszemitizmus elleni harcra kötelezi. 

Az antiszemitizmusról szóló nemzetközi ülésen Benjamin Netanjahu nem jelent meg – derül ki a Jerusalem Post írásárából. Az izraeli miniszterelnök szándékosan utasította vissza a szervezet meghívását, ami szerinte épp az antiszemitizmust erősíti az országa ellen irányuló állandó támadásokon keresztül.

zsido.com

Megszakítás