Antonio Guterres a zsidó államba látogatott.

Reuven Rivlin izraeli elnök tegnap a jeruzsálemi rezidenciáján fogadta Antonio Guterrest, az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) főtitkárát. A nemzetközi szervezet képviselője vasárnap érkezett Izraelbe, ahol három napot tölt – olvasható az Arutz Sheva honlapján.

A diplomáciai eseményen Guterres beszámolt hivatalos útja első állomásairól, melyek a Jad Vasem Múzeumhoz és a Világ Igazainak emlékére épített ösvényhez vezették. „A Jad Vasem a holokausztra emlékeztet minket; és arra, hogy első védelmi vonalként az antiszemitizmus és a gyűlölet, valamint a rasszizmus más formái ellen kell harcolnunk. Az emlékútvonal pedig a nemzetek közötti megértést szimbolizálja. Az én feladatom az, hogy ezt a párbeszédet és a békét szolgáljam” – fogalmazott Guterres.

Izrael elnökével történt találkozójukon Guterres többször is határozott kijelentéseket tett az antiszemitizmus ellen. „Megígérem Önöknek, hogy biztosak lehetnek benne és bízhatnak abban, hogy ENSZ-főtitkárként a Világ Igazainak értékeit fogom hangsúlyozni” – tett ígéretet a portugál politikuis, valamint hozzátette: „azok, akik Izrael megsemmisítésére szólítanak fel, a modern antiszemitizmust szolgálják”.

Guterres a Jad Vasem Múzeumban tett látogatásakor koszorút helyezett el az Emlékezés Csarnokában, ahol szintén az antiszemitizmus és rasszizmus elleni harcra szólított fel. 

zsido.com

Kép forrása: Arutz Sheva