Egy friss felmérés szerint a vallásos izraeli haredi közösség tagjainak 58%-a hetente legalább egyszer sportol. A teljes társadalomban ez az arány mindössze 34,2%.

A sztereotípiákra rácáfoló kutatást a Szeker KeHáláchá cég végezte a vallásos Hámodia újság felkérésére, 425 ember bevonásával, Izrael 40 településén. A kérdezőbiztosok azt is megtudták, hogy a harediek 35%-a hetente kétszer, 23%-a pedig háromszor is szán időt a mozgásra. Bár az izraeli társadalomban ezek igen magas értéknek számítanak, az európai átlagtól messze elmaradnak. Európában a megkérdezettek közel kétharmada számolt be heti rendszerességgel végzett testmozgásról, különösen a kontinens északi térségében élők.

A felmérés tanulsága szerint a haredi nők aktívabbak a testmozgás terén, mint a férfiak, és a Tel-Aviv melletti Bnéj-Brák érdemelte ki a „legsportosabb haredi város címet”.

 A válaszadók 80%-a nyilatkozott úgy, hogy odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Ebben szerepe lehet Jáákov Litzmannak, a haredi egészségügyi miniszternek is, aki rendkívül nagy hangsúlyt fektet a helyes táplálkozás propagálására. Rendelkezése szerint hamarosan minden, túl sok sót vagy cukrot tartalmazó élelmiszeren figyelmeztető feliratot kell elhelyezni és a napokban felszólalt a hanukakor népszerű, olajos fánk fogyasztása ellen is.

Forrás: Ynet