45 évvel a müncheni olimpián történt mészárlás után emlékművet kapnak a terror áldozatai.

Az avatóünnepségen Reuvén Rivlin izraeli és Frank-Walter Steinmeier német államelnök, illetve Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök is részt vesz, megjelennek továbbá a meggyilkolt sportolók családtagjai is.

“Megtiszteltetés, hogy csatlakozhatom nagyra becsült barátomhoz, a német államelnökhöz, amikor elesett testvéreink emlékművét avatjuk fel. Ezeket a bátor sportembereket hidegvérrel ölték meg kegyetlen terroristák. Bár 45 év eltelt már a tragikus szeptemberi nap óta, az áldozatok emléke nem halványul szívünkben. Ez az emlékmű a gyűlölet és a terrorizmus veszélyére hívja fel a figyelmet. Illetve arra, hogy az elkövetők nem kerülhetik el sorsukat és büntetésüket.” – jelentette ki Rivlin.

Az izraeli delegáció bevonulása

A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet merénylői az 1972-ben, Münchenben rendezett olimpián ejtették túszul az izraeli küldöttség tagjait. Azt követelték, hogy Izrael engedjen szabadon 200 bebörtönzött terroristát. A támadók túszaikkal együtt a rendelkezésükre bocsájtott két helikopterrel a Münchentől 70 km-re fekvő Fürstenfeldbruck repülőtérre repültek, ahol a német rendőrség balul sikerült támadást intézett ellenük. A lövöldözésben az összes izraeli sportoló életét vesztette. Meghalt továbbá öt terrorista és egy rendőr is. Három terroristát elfogtak, de egy alku keretében később szabadon engedték őket. Velük később az izraeli titkosszolgálat végzett.  Az olimpiai játékok a merényletet követően a terveknek megfelelően folytatódtak.

Az áldozatok

 

Forrás: Arutz7